Revija

Črna kraljica Barbara Celjska dobila biografijo, zdaj čaka TV nadaljevanko

29.9.2019 / 06:05 Komentiraj
Daniela Dvořáková: Barbara Celjska: Črna kraljica (1392–1451). Življenjska zgodba ogrske, rimsko-nemške, češke kraljice.

Slovenijo je obiskala slovaška zgodovinarka dr. Daniela Dvořáková, avtorica knjige Barbara Celjska: Črna kraljica (1392–1451). Življenjska zgodba ogrske, rimsko-nemške in češke kraljice. Prvo srečanje z avtorico s predstavitvijo knjige in pogovorom je bilo v torek v Dvorani Barbare Celjske v Pokrajinski muzej Celje, potem pa še v knjigarni Celjske Mohorjeve družbe v Ljubljani.

Barbara Celjska je bila najpomembnejša srednjeveška monarhinja, pa vendar v senci svojega slavnejšega soproga Sigismunda Luksemburškega. V zgodovino se je zapisala kot nenavadna literarna junakinja, o kateri so krožili številni miti in legende. Slovaška zgodovinarka pa je s svojim raziskovanjem prišla do presenetljivih zaključkov, ki kraljici Barbari vračajo čast in ugled.

Daniela Dvořáková tudi nedvoumno pove, kdo jo je najbolj očrnil. To je bil sam Enej Silvij Piccolomini, poznejši papež Pij II. Barbare ni maral, kot je sovražil tudi vso rodbino grofov

»Daniela Dvořáková tudi nedvoumno pove, da je Barbaro najbolj očrnil Piccolomini, poznejši papež Pij II. Barbare ni maral, kot je sovražil tudi vso rodbino grofov Celjskih.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE