Kolumne

Človekove pravice so orodje kulturnega imperializma Zahoda

20.6.2019 / 06:10 Komentiraj
Predstavljajmo si svet, v katerem bi vse družbe spoštovale človekove pravice. Ali ne bi bila to še ena grozna distopija?

Ne vem, kako je z vami, ampak meni se zdi to jaki paradoks. Največji zagovorniki multikulturalizma so največji zagovorniki univerzalne veljavnosti etike človekovih pravic. Morda je paradoks celo premila beseda in bi namesto o paradoksu morali govoriti o … — dvoličnosti.

Etika človekovih pravic ne predstavlja samo »širokega okvirja, znotraj katerega najdejo svoje mesto raznolike kulture sveta«, kot bi jo mnogi radi prikazali.

Ne. Človekove pravice so poseben, tipično zahodni pristop do etičnih in posledično družbenih in političnih vprašanj. V središče zanimanja postavljajo človeka kot posameznika. Človekove pravice so kulturno specifičen koncept.

Danes pogosto slišimo, da moramo spoštovati različnost! Seveda. Spoštujmo jo! Ampak s tem, ko kulturne razlike predstavljamo kot nekaj, kar se v bistvu ne kreše s tipično zahodnim konceptom človekovih pravic, nismo storili nič drugega kot to, da smo drugim kulturam na perverzen način

Karol Wojtyła (1920–2005), papež Janez Pavel II. (1978–2005).
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE