Kolumne

Cigler Kralj in Kordiš: Ekstremizem se ne obnese. Ne levi ne pobožni …

28.10.2022 / 06:10 Komentiraj
Najslabše uvrščena obravnavam skupaj, ker njun pičli, skoraj bedni rezultat pove več, kot bi od also-ran kandidatov pričakovali.

V zvezi s prvim krogom predsedniških volitev se bi rad obregnil samo še ob slabe, celo zelo slabe rezultate Janeza Ciglerja Kralja in Mihe Kordiša. Po eni strani me pičlih 4,36% glasov za kandidata NSi ni presenetilo — morda zato, ker bi mu jih jaz sam privoščil še manj —, po drugi pa sem ob naravnost bednih 2,80% za Levičinega kandidata začudeno privzdignil obrvi.

JCG in Kordiša obravnavam skupaj zato, ker njuni odstotki povejo precej več, kot bi od rezultatsko nepomembnih, also-ran kandidatov pričakovali.

Prvi skupni nauk, ki ga lahko iz udeležbe enega in drugega potegnemo, je ta, da ekstremizem ne vžge. Kar sicer ni nič novega. Skrajnosti morda pritegnejo več volilcev na državnozborskih, strankarskih volitvah — na predsedniških pa zagotovo ne.

Soyons réalistes, demandons l’impossible!

Kordiševa skrajnostnost je bila v precejšnji meri zgolj figurativna in retorična. V bistvu v funkciji levičarskega provociranja, vendar seriozno predelana v socialno,...

Janez Cigler Kralj (v ospredju), novi podpredsednik NSi, (za njim, z leve) predsednik stranke Matej Tonin, podpredsednica Vida Čadonič Špelič, in vodja poslanske skupine Jožef Horvat. — [Fotografija: Saša Britovšek]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE