Kolumne

Cigara ni samo cigara. Pa tudi letalo ni samo letalo.

5.6.2020 / 06:10 Komentiraj
Prelet z letali je latentno faličen. Gre za simbolno kurčenje, ki se mu ne da oporekati oz. kritizirati, ker je legitimno.

Freud je baje nekoč rekel, da je cigara včasih res samo cigara. Bil je pač strasten kadilec cigar, pravi odvisnik, zato je mogoče, da ga je res kdaj zaneslo v konceptualni zdrs. Freud je tudi umrl zaradi raka na grlu, ki ga je morda dobil ravno zaradi te svoje razvade.

Ampak meni se zdi njegova misel čudna in nesmiselna, s psihoanalitičnega vidika celo absurdna. Sploh pa se mi ne zdi logično, da bi jo izrekel sam oče psihoanalize. Po moji teoretski percepciji to ne drži. Že nekajkrat sem skeptično pripomnil, da Freud po mojem tega nikoli ni rekel. Freuda čutim v kosteh, zato se mi zdi nemogoče, da bi to res rekel.

Cigara v resnici nikoli ni samo cigara. Vedno je tudi simbol penisa. Cigara je lahko samo cigara kvečjemu za opico, ki kot žival ni ujeta v simbolne procese in lahko cigaro (ali cigareto) celo sama kadi. Cigaro kot samo cigaro bi lahko kadil tudi predojdipalni otrok, ker cigara zanj še nima faličnega simbolnega zastopstva. Kar je za človeka kot simbolno...

»Cigaro kot samo cigaro bi lahko kadil tudi predojdipalni otrok, ker cigara zanj še nima faličnega simbolnega zastopstva.« — [Fotografija: Sašo Bizjak/Večer]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE