Kolumne

Cerar ni kmet, utelešenje morale. Cerar je politik, sinonim za goljufa.

5.2.2020 / 06:10 Komentiraj
Za preživetje so dovoljena vsa sredstva. Tudi kolaboracija z Janšo. Ki ob zadnjih volitvah kategorično ni prišla v poštev.

Izjave, ki jih je to nedeljo na TV Slovenija v oddaji Politično s Tanjo Gobec natresel Cerar, so v nebo vpijoče neumnosti. Ko je razpredal o tem, zakaj je sodelovanje z Janezom Janšo naenkrat postalo sprejemljivo in celo moralno.

Naj to ilustriram s primerom iz zgodovine.

Na tem mestu sem že omenjala primer slavnega jugoslovanskega kartografa Ivana Selana. Ta je ponaredil denar, ko je izgubil vse prihranke, vložene v Zvezno hranilnico in posojilnico prosvetitelja, tiskarja, urednika in ljubljanskega župana Antona Peska.

Sodišče je Selanu sicer dokazalo vsa dejanja. Proces je bil zanimiv, ker je prerasel okvire običajnih sodnih obravnav in se spremenil v javno signalizacijo vrednot in vrednostnih prioritet takratnih Slovencev.

Kartografovo ponarejanje denarja in javne reakcije nanj, predvsem pa oprostilna sodba v sodnem procesu kažejo, da je bilo preživetje za Slovence že pred sto leti najvišja vrednota. Vrednota nad državo. Nad zakonom. 

To se do danes ni spremenilo.

Kmet...

»Popoldne ob 15:30 se je vršila veleinteresantna razprava proti 26-letnemu Janezu Selanu, oženjenemu posestniku iz Suhadol, zaradi ponarejanja 100-dinarskih bankovcev. Za razpravo je vladalo že ves teden ogromno zanimanje.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE