Kolumne

Če si vojne v Ukrajini ne bi izmislil Putin, bi si jo morale izmisliti ZDA.

30.3.2022 / 06:10 Komentiraj
Bingo! Evropa postaja satelit ZDA. Ne samo zaradi orožja in plina. Ampak tudi zato, ker vojna omogoča ideološko hegemonijo ZDA.

Naj povem direktno: če človek na to, kar se dogaja v Ukrajini, pogleda z vsaj malo distance — kar nikakor ne pomeni, da bi minimaliziral nedopustnosti, ki jih Putin z rusko okupacijo izvaja —,  dobi neprijeten občutek, da vojna v Ukrajini pravzaprav marsikomu na Zahodu koristi.

Na vrhu tistih, ki jim ta vojna neverjetno koristi, pa so seveda ZDA. 

To ni povezano samo s škandaloznimi izjavami, ki jih brez kakršnihkoli posledic daje Biden — kot recimo “Putin je klavec”, “Putin ne more ostati na oblasti” itd. Jasno je, da si Biden vse to lahko misli. In si najverjetneje tudi res misli. A problem je enak kot pri Janši: eno je, kar si človek misli osebno, drugo pa, kar lahko kot najvišji funkcionar neke države govori javno.

Očitno je, da se ti registri danes mešajo. Ne le pri Bidenu. In Janši. Tako je bilo tudi pri Trumpu. In nekaterih drugih.

​Kult avtentičnosti

Res je sicer, da živimo v kulturi narcizma, ki poveličuje avtentičnost skozi tako imenovani...

”Očitno je, da se ti registri danes mešajo. Ne le pri Bidenu. In Janši. Tako je bilo tudi pri Trumpu. In nekaterih drugih.” — [Originalna fotografija: Adam Schultz/The White House]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE