Kolumne

Če novinarstva kot poklica ne bo več, je odvisno samo od novinarjev samih.

8.5.2021 / 06:05 Komentiraj
Danes se zdi, da smo živeli v idealnem, idealiziranem svetu, v katerem je bilo novinarstvo ključnega pomena za zdravo družbo.

Bil je medijsko buren teden. Najprej smo slavili dan svobode medijev, dva dni pozneje, 5. maja, pa 200 let od prve izdaje Guardiana, enega najbolj prepoznavnih časnikov na svetu. In ker smo ves ta čas smo sledili razpravi o STA, smo bili še bolj kot običajno prisiljeni razmišljati o prihodnosti medijev.

Najbolj nas vznemirja vprašanje, kakšne medije hočemo in čemú jih potrebujemo. Evropska komisija pogosto sprejema predloge in opozarja članice, naj poskrbijo za nacionalni medijski prostor, poiščejo ustrezne načine državne pomoči medijem in zagotovijo zadosten delež evropske produkcije v medijih in pluralnost medijskega prostora.

Če nas demokracija in mediji zanimajo, so to resne in pomembne zadeve. Pa vendar javnost pozablja, da medijski prostor ustvarjajo novinarji. Zaveda se, da so tradicionalni mediji pri koncu, ne sprašuje pa se, ali smo tudi pri koncu “tradicionalnega” novinarstva.

Profesionalni standardi

Na fakulteti so nas opozarjali na pomen...

Prva številka The Guardiana, do leta 1959 Manchester Guardiana, z datumom 5. maj 1821.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE