Kulumne
#sds #Janša
Če kdo že 75 let živi v gozdovih, potem so to prav Janša in njegovi.
Logo 19.02.2020 / 00.22

Slovenske politike, ki jih vodi domačijska logika, lahko najbolje naplahtaš takrat, ko morajo poskrbeti za svoje preživetje.

»Obe izjavi dokazujeta, da se mu spet slabša. Slabša pa se mu vedno takrat, ko presoja, da je dovolj močan.«

Žal se moram spet ukvarjati z Janšo. In to zaradi dveh izjav, ki jih je obelodanil prejšnji teden. Prva je izjava o svobodni državi, katere značilnost je po JJ to, da če se uredništva vmešavajo v delo SDS, potem se lahko tudi SDS vmešava v delo uredništev.
Druga izjava pa govori o tem, da naj »nekateri« po 75 letih pridejo iz gozdov in začnejo živeti ne za preteklost, ampak za prihodnost.
Obe izjavi dokazujeta, da se mu spet slabša. Slabša pa se mu vedno takrat, ko presoja, da je dovolj močan.
Treba je namreč priznati, da se je JJ z leti naučil vsaj enega: biti (vsaj za silo) tiho, ko mu gre slabo.
JJ se je naučil še treh drugih stvari, ki mu omogočajo preživetje.
Prvič, da je v politiki treba čakati, čakati in čakati. Ker na koncu tvoj čas vedno pride. Drugič, da slovenske politike, ki jih vodi domačijska logika, lahko najbolje naplahtaš takrat, ko morajo poskrbeti za svoje preživetje.
In tretjič, da lahko »nove obraze« vedno znova nategneš z istimi fintami, s katerimi si že nategnil stare obraze. Samo počakati je treba. Tako dolgo, da »novi obrazi« postanejo preživetveno ogroženi. Kar se pred našimi očmi dogaja zdaj.

Ker da živimo v svobodni državi

A vrnimo se k obema izjavama, ki jih je JJ izvalil ta teden. Tisto o posameznikih, ki naj po petinsedemdesetih letih pridejo iz gozdov, je odlično komentiral že Pavle Gantar v ponedeljkovih Odmevih (8:09–8:30). Temu ni kaj dodati. Razen morda tega, da so tisti, ki že 75 let niso zapustili gozdov (ali pa se vanje stalno vračajo) in ki torej res živijo v preteklosti, prav JJ in njegovi. Obračunavanje z NOB je namreč eno od glavnih lepil janšizma. 
Druga izjava pa zahteva nekoliko daljši komentar.

Ne ve ali se dela, da ne ve

Druga srhljiva dimenzija izjave JJ pa je, da svojo obljubo po vmešavanju v medije utemeljuje s tem, da živimo v svobodni državi. Stranka na oblasti lahko po njegovem v svobodni državi obračunava z mediji oziroma z uredništvi, ki ji niso všeč. To je osupljiv in nevaren sklep. 
Osupljiv zato, ker dokazuje, da JJ ne ve (ali pa se dela, da ne ve), da v svobodni državi (če s tem razumemo zahodne demokracije) prav to, da vladajoča stranka obračunava z uredništvi medijev, ki ji niso všeč, ni dovoljeno. Da to ni del svobodne države. V svobodni državi zahodnega tipa vodstvo politične stranke nima iste pozicije in istih pravic kot mediji in njihova uredništva. Uredništva medijev morajo nadzirati politične stranke in politike. To je del njihove profesionalne in politične funkcije. To je njihova profesionalna in politična dolžnost.

Vsem razen JJ

Po drugi strani pa se politične stranke in politiki ne smejo vmešavati v delovanje uredništev. Takšno vmešavanje je politični prekršek. Zaradi katerega so v svobodni državi politiki sankcionirani. Tudi s koncem politične kariere.    
Ko gre za socializem, so ti standardi jasni vsem. Tudi JJ. Ko gre za Putina, so ti standardi jasni vsem, tudi JJ. Ko gre za Orbána, so ti standardi jasni vsem. Razen JJ. Ko gre za Slovenijo, so ti standardi jasni vsem. Razen JJ.
In v tem leži nevarnost njegove izjave. Ta izjava namreč obljublja orbanizacijo in/ali putinizacijo Slovenije. Ta izjava normalizira orbanizacijo in/ali putinizacijo Slovenije. Kar bi nas moralo skrbeti.
Zato poklon izjavi Rudija Rizmana. Na kateri nisem podpisana samo pomotoma. Izjava namreč ni prispela do mene. Če bi, bi jo podpisala. Oziroma jo na tem mestu javno podpisujem. Res je: prihod JJ na oblast je za Slovenijo nevaren. 

NAROČI SE
#sds #Janša
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke