Kolumne

Čas za zamenjavo vlade. Danes rabimo neenotnost.

14.1.2021 / 06:10 Komentiraj
Za rešitev zdravstvene, socialne, moralne krize moramo odstraniti vlado, ki to krizo proizvaja kot pogoj za svoj obstanek.

Ena od stalnic slovenske politike je zahteva po združevanju in povezovanju nepovezanih in nasprotujočih si socialnih enot. Ta zahteva se stalno ponavlja pri najrazličnejših akterjih. Njen veliki mojster je Pahor. Ki ob vsaki priliki poziva k enotnosti.

Za Pahorja in za politično elito in za vse, ki imajo v naši družbi moč, je seveda ključno, da zmanjšujejo socialne konflikte. Zato je pozivanje k povezovanju in enotnosti zanje preživetveno nujno.

To pa ne velja samo za vladajoče v slovenski družbi. Ampak za vladajoče nasploh. Ena redkih stvari, ki ji je kapital pripravljen podrediti svojo brezobzirnost in pogoltnost po profitu, je socialni mir. Kot potrjuje zgodovina, je kapital to pripravljen tudi plačati. Če kdo od njega to zahteva. Brez zahteve kapital ne plača nič. Niti ficka.

Vse zunanje je sovražno

Drugi razlog za stalno prisotnost zahteve po povezovanju je zgodovinsko vzpostavljena slovenska socialna in kulturna tirnica. Ker ta deluje po logiki domačijskega...

»Ena redkih stvari, ki ji je kapital pripravljen podrediti svojo brezobzirnost in pogoltnost po profitu, je socialni mir.« — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE