Kolumne

Čas za dvigovanje rok v parlamentu se je iztekel

17.10.2021 / 06:10 Komentiraj
Bratomorna vojna še traja. Danes s poslovnimi, medijskimi umori, diskreditacijami, izolacijami. Pustimo leto 1945 za seboj.

Nemški filozof Hegel je rekel, da so nas izkušnje naučile, da se narodi in vlade sveta nikoli niso ničesar naučile iz zgodovine in ravnale po naukih, ki bi jih iz nje lahko potegnile. Bil je utemeljitelj nemškega objektivnega idealizma in razvil tehniko dialektičnega mišljenja, katerega bistvo je prikazano v knjigi Fenomenologija duha.

Da se nismo ničesar naučili iz preteklosti, je rekel pred kakimi 200 leti. Če pogledamo samo v bližnjo zgodovino, lahko mirno zapišem, da ima še danes prav. 

Smo se kaj naučili iz 11. septembra? Iz finančne krize 2008? Iz globalizacije? Iz Brexita? Iz okoljske krize, za katero nekateri že cela desetletja bijejo plat zvona? Iz korona krize?

Smo zaradi teh kriz in dogodkov, ki so nas udarili, boljši ljudje? Ravnamo bolj premišljeno, modro? Se bolj povezujemo, manj tvegamo, več komuniciramo? 

Posamezniki že mogoče. Nemogoče pa je to trditi za človeštvo na globalni ravni ali na naši nacionalni ravni in znotraj te za politične...

“Nekoga motijo PCT pogoji, drugega vlada, tretjega samo Janša, četrtega žuli finančna kriza, petega kriza v poslu.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE