Kolumne

Brščič. Norma Brščič. Barbie. Klaus Barbie.

4.2.2021 / 06:10 Komentiraj
Rajcanje z rasizmom in antisemitizmom je degutantno klikfehtarstvo kletnih anonimnežev. Včasih pa je uredniška politika.

Mattelova Barbie je otroška igrača, originalno svetlolasa in belopolta lutka, ki so jo od leta 1959 izdelali že več kot milijardo primerkov. Barbie je danes ena najuspešnejših svetovnih blagovnih znamk, pogosto pa se uporablja tudi kot nadimek za osebe, nagnjene k puhloglavosti, ki jih ne gre jemati resno.

Klaus Barbie, znan tudi kot Lyonski mesar, je bil medvojni šef gestapa v tem francoskem mestu. Na sojenju leta 1987 je bil obsojen na dosmrtno ječo zaradi osebne odgovornosti pri mučenju in umoru več sto pripadnikov francoskega odporniškega gibanja in francoskih Judov. Med njimi je bilo tudi 44 otrok iz hiše Izieu, ki so jih skupaj s sedmimi učitelji na Barbiejev ukaz aprila 1944 aretirali in deportirali v nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau. Tam so bili vsi umorjeni.

Novo dno

Rajcanje z rasizmom in antisemitizmom je gotovo ena najbolj degutantnih oblik klikfehtarstva. Dokler to počnejo zafrustrirani spletni kletni anonimneži, je to zoprno — a...

»Gospa Norma ni šepetala rasističnih in antisemitskih sporočil možu čez blazino, temveč je to bil javni govor.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE