Kolumne

Brezhrbteničnost je esenca SMC. Samo na en način lahko to deloma popravijo.

24.12.2020 / 06:10 Komentiraj
Treba je priznati, da škoda, ki jo je povzročal Cerar, ni bila niti približno tolikšna kot škoda, ki jo povzroča Počivalšek.

SMC mi kot stranka ni bila nikoli všeč. Že njen ustanovitelj Cerar je bil sila nerodna oseba. V vsaki stvari je zavzel nekak sredinski kompromis. Ne tič ne miš. Odbijajoča brezhrbteničnost je bila že od začetka temeljna značilnost SMC. In če pomislim, kdo so bili njeni volilci — govorim samo o tistih, ki jih osebno poznam —, lahko rečem, da so jo brezhrbtničneži tudi volili. Ti vedno naredijo, kar zahtevajo močnejši. Nadrejeni. In se ob tem predstavljajo kot zmerni posamezniki, ki ne gredo v skrajnosti.

Moja teza je bila od nekdaj, da je sredinskost v bistvu brezhrbteničnost in kot taka človeška in politična skrajnost. Videti to držo na osebni ravni in v politiki kot pozitivno, zmerno, uravnoteženo družbeno prakso je napaka. Čeprav ljudem in politikom vse to radi pripisujemo.

Videz umirjenosti

Za videzom umirjenosti, uravnoteženosti in nezahajanja v skrajnosti se namreč skriva pomanjkanje jasnega razumevanja, za kaj pri stvareh gre.

»Moja teza je bila od nekdaj, da je sredinskost v bistvu brezhrbteničnost in kot taka človeška in politična skrajnost.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE