Kolumne

Brez zrelih posameznikov ni zrele demokracije in družbe

8.1.2021 / 06:10 Komentiraj
Žrtve so tudi zdravi. Lockdown sam po sebi terja žrtve. Zato smo teh razprav o (ne)cepljenju in (ne)testiranju že vsi siti.

Za nami je precej zastrašujoče leto. Po vsem svetu. A tudi prvi dnevi novega leta nas ne navdajajo z velikim upanjem. Nekaj tolažbe lahko najdemo v tem, da se po vseh koledarjih novo leto še niti ni začelo: pravoslavno se bo začelo čez en teden, kitajsko (leto bivola) 12. februarja, muslimansko (1442) pa 20. avgusta.

Toda po vsej tej noriji v letu 2020, ki je že pokazala, da sta razum in odgovornost pomembno gonilo razvoja, smo zdaj bili priča še zastrašujočemu in nerazumnemu divjanju v Kapitolu, simbolu ameriške demokracije. Posnetki, ki so obkrožili svet, so pokazali ranljivost vsake družbe, ki temelji na ravnanju posameznika.  

Ne znamo si predstavljati svetovnega nazora množice posameznikov, ki z izgredi in huliganskim pristopom želijo zamajati temelje družbe in demokratičnega reda. Vsaka politika mora to obsoditi.

Pubertetniško uporništvo

Pa vendar ne gre samo za politiko. Gre za razumevanje posameznika, ki soustvarja družbeni

»Trenutno stanje me spominja na pubertetniško uporništvo, ki je sicer samo faza v človekovem razvoju in načeloma mine pri vsakem posamezniku.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE