Kolumne

Brez reforme političnega sistema se nam sploh ne bo več ljubilo na volitve

16.6.2021 / 06:10 Komentiraj
Parlamentarna demokracija je sofisticirano razdelana, zgodovinsko preverjena uzurpacija družbene moči s strani strankokracije.

Ko sem v ponedeljek gledala Studio City, sem doživela mali triumf. Ne samo zato, ker se je termin janšizem — s katerim sem že pred dolgimi leti označila Janševo politiko kot posebno obliko totalitarizma — tako lepo prijel.

A to še ni vse. Potem se je pojavil Svetlik. In začel govoriti o nujnosti sprememb slovenskega političnega sistema. In sem še enkrat triumfirala. Ker če zdaj tudi Svetlik govori, da je treba slovenski politični sistem reformirati, potem gre zares. Zakaj je tako, na tem mestu puščam ob strani. Ker kar je pomembno, je to, da je očitno postalo večini jasno, da slovenska Demokracija in Svoboda — kot to imenuje Pahor — potrebujeta spremembe. 

Če ne bo sprememb, počasi ne bo več nikogar na volitve. Kot je pravilno povedal Svetlik: če se zavedajo, da njihov glas ne šteje, ljudje niso več pripravljeni hoditi na volitve. Ker stranke oz. strankarske elite v resnici same odločajo, koga bodo poslale v parlament. In pri tem

“Parlamentarni sistem je narejen po meri strankokracij. Ker jih kreira. Omogoča. Jim zagotavlja reprodukcijo. Z vsemi privilegiji. Dobro plačo. Dobro pozicijo. Itd. Zato stranke tak sistem zagovarjajo.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE