Kulumne
#trump #brexit #greta thunberg
Brexit, Trump, Greta: Resničnostni šov v letu podgane
Logo 20.12.2019 / 13.10

Velika Britanija kljub multikulturnosti ni izgubila britanskosti. Samo patine se je navzela. In zlato ne izgublja cene.

2020 Year of the White Metal Rat on the Chinese Calendar. Emblem, Icon, Print. Vector illustration

Prva zgodba govori o britanskem razumevanju vloge držav in velesil v globalnem prostoru. Druga o tretjem predsedniku v zgodovini ZDA, ki se sooča z impičmentom, in o poziciji moči vladarja, ki v skladu s pričakovanji današnjega svetovnega reda odigrava svojo vlogo. In tretja o dekletu, ki svetovne voditelje in vse Zemljane poučuje o pomenu okolja in stanju planeta.
Vsaka od teh med seboj zelo različnih zgodb je po svoje del resničnostnega šova, ki ga želimo gledati. 

Zlato ne izgublja cene

Mnogi Evropejci smo verjeli, da v Veliki Britaniji živijo modreci, ki razumejo kompleksnost sveta in pomembnost trdne Evrope. Žal pa se je izkazalo, da je to prepričanje naivno. Zakaj bi Britanci raje držali z Evropo kot pa z Združenimi državami Amerike? Ali zakaj bi se raje podpirali razvoj Evropske unije, kot pa krepili svojo kraljevino kraljevine?
Občudovali smo to britansko plemenitost. Njihov dvor in tradicijo. Samoumevno smo se učili njihovega jezika kot lingue franke. Včasih smo celo poudarjali svetle plati britanskega kolonializma. Kljub multikulturnosti britanskih univerz in drugih institucij država ni izgubljala svoje britanskosti, le da je s časom dobivala patino. In zlato ne izgublja cene. Velika Britanija je vedno znala mnoge kulture oplemenititi z dobrimi praksami in jih tudi tržiti kot znamenje svoje posebnosti. In s tem ni nič narobe. Tako na Otoku samem kot na Kontinentu in drugod smo se vedno vsi zavedali, da so Britanci posebni in da jim to pač pripada. 

Neslana šala

Možnost, da bi Trump kot predsednik krojil svetovno politiko, bi še pred desetimi leti izpadlo kot neslana šala. Danes pa gledamo ta resničnostni šov na temo impičmenta, iz katerega bo Trump morda prišel še močnejši. 
Danes so pač taki časi. Na smeh nam gre, ko gledamo svetovne voditelje, ali se iz njih celo norčujemo. In ravno zato so to tudi časi, ko nas o ustroju sveta podučujejo otroci.
Ne domišljam si, da niso otroci res naši največji učitelji in da le otroci lahko zares spremenijo starše, pa vendar zgodba z Greto, ki državljane in voditelje držav poučuje o resničnih tegobah planeta je tako poenostavljena, da se pač marsikdo lahko počuti precej bedno. Je zgodba resničnostnega šova, ki si ga očitno želimo in skozi takšen pristop dojemamo probleme sveta. Morda pa le gre za razliko od drugih zgodb, ki so povezane  s svetovnimi voditelji v tem, da neskončno potrebujemo pozitivno zgodbo in smo zato mnogi pristali na resničnostni šov z mladim dekletom?
Za razliko od Trumpa in Johnsona je Greta v tem resničnostnem šovu pozitiven lik. Toda kljub temu ostaja grenak priokus, da tako močno hlepimo po resničnostnem šovu. 
Zato s strahom gledam v prihodnost. Zanima me, kdo bo v letu podgane, ki prihaja, glavni igralec. Bodimo še malo optimistični in naivni in ohranimo upanje, da smo se resničnostnih šovov naveličali. Naj vam podganje leto prinese mnogo drobnih radosti, poguma, pa tudi modrih voditeljev. Srečno!

NAROČI SE
#trump #brexit #greta thunberg
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke