Kulumne
#brexit #boris #EU
Brexit, Boris, Bruselj: Za vsako ceno ima vse svojo ceno
Logo 07.08.2019 / 13.21

Velika Britanija je razdvojena kot že dolgo ne. Taka pa ne more biti močna. Kaj šele tako močna, kot napoveduje Johnson.

V poletnem zatišju in v zakulisju, skrite pred očmi javnosti, politiki tudi v teh počitniških dneh sprejemajo odločitve, ki bodo zaznamovale prihodnost nacionalnih in globalnih politik.
Še posebej v Veliki Britaniji, kjer je na premierski stol pravkar sedel Boris Johnson. V sosednjih državah so se držali za glavo, bruseljska birokracija se je zgražala, britanska javnost sama pa je bila polarizirana kot že dolgo ne.
Boris Johnson uteleša tipičnega politika današnjega sveta: je razvpita osebnost, ki se zanaša na svojo prezenco in prepoznavnost za vsako ceno, z dominantno in upadljivo držo, pa tudi s temnimi sencami moralno spornega zasebnega življenja.

Zakaj bi kdo volil za Borisa Johnsona?

Ne vidim pametnega razloga, zakaj bi volilec glasoval za takšnega politika. (No, pa saj ga izvolili samo člani Konservativne stranke sami.) Edino, kar v njem vidim, je moč, ki jo izžareva takšna osebnost — in volilci si želijo močnih osebnosti.
Retorika Boris Johnsona je prav to: izkazovanje dominantnosti in želje do moči za vsako ceno. Tudi njegove izjave o realizaciji brexita za vsako ceno so besede, ki v zdravi demokratični družbi ne bi mogle biti nagrajene.
Johnson kot nekdanji novinar zelo dobro pozna moč besed. Zaradi moralnih zdrsov — recimo poneverjanja besed — je bil odstavljen, a kmalu se postavil na noge še močnejši. Delal je za več največjih medijev, pozneje tudi kot urednik. Preden je vstopil v politiko, je bil celo dopisnik iz Bruslja, kjer je pokrival prav to evropsko politiko, ki jo zdaj tako intenzivno kritizira. Je mojster zakulisnih igric in političnih spletk.
S šolanjem v Etonu in študijem v Oxfordu si je ustvaril tudi široko mrežo bivših sošolcev, ki so vstopali na vplivna mesta po vsem svetu. S pridom je izkoristil vsak korak, ki ga je v življenju naredil. Pri tem ga niti ne moti, da ga imajo za kontroverzno in sebično osebo celo člani družine, ki ga najbolj intimno poznajo.

Naveza Trump-Johnson

Besede, ki jih je izrekel ob nastopu svoje zadnje, najbolj prestižne funkcije, položaja predsednika vlade — da bo Združeno kraljestvo do 31. oktobra izstopilo iz Evropske unije za vsako ceno —, najbolj odmevajo pri tistih, ki jim ni vseeno za Evropo. Pa tudi pri tistih, ki razumejo demokracijo kot strpnost in dialog.
Velika Britanija je polarizirana kot že dolgo ne in takšna ne more biti močna — kaj šele tako močna, kot napoveduje Johnson. Premier napoveduje poenotenje. Toda težko si predstavljamo, kako bo to enotnost dosegel na demokratičen način. Žal Johnson vliva strah in bojazen, kar hromi demokratični dialog.  
Johnsonu pa tudi ne gre vse tako, kot je predvideval, saj izgublja glasove za trdi Brexit, torej izstop brez dogovora. Zaradi nove, nadomestne poslanke ima Johnson v parlamentu samo še en glas večine za no deal brexit. Ta glas je lahko zelo veliko ali pa zelo malo.
Prav zanimivo bo videti, kako se bo razvila množica odločitev v zvezi z izstopom, ki jih Britanci še morajo sprejeti. Večina evropskih držav in poslancev EP je naveličana ustrahovanja in zavlačevanja z Otoka, obenem pa se vsi tudi zavedamo, da naveza Trump-Johnson slabi Evropo.
ZDA seveda igrajo pomembno vlogo pri ravnotežju moči in lahko delajo bodisi v škodo ali korist EU. In tudi zato ni nepomembno, da se je ameriška predvolilna zgodba že začela v tem poletju. Profil leaderja, ki ga želijo ZDA, je še predobro znan. Vprašanje pa je, ali bo sploh lahko kdo konkuriral sedanjemu liku.

NAROČI SE
#brexit #boris #EU
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke