Kulumne
#Impičment #trump #ZDA
Breaking news! Impičajte Trumpa! Ne hodite spat, da ne boste česa zamudili!
Logo 26.11.2019 / 16.07

Rek »jaz tebi, ti meni« so Američani vedno razumeli kot »tebi drobtinice, meni vse ostalo«. Zakaj bi bilo zdaj drugače?

»Očka Biden je sinku zrihtal lepo službo v ukrajinskem naftnem podjetju. To sicer smrdi po nepotizmu, ampak mainstream medijev in Demokratov ne zanima.«

Latinska fraza »quid pro quo« je te dni pravi hit med ameriškimi demokrati in novinarji. Predvsem seveda v mainstream medijih na čelu s CNN, ki vedno zvesto vztrajajo na demokratski strani. Pomeni pa »usluga za uslugo«, »roka roko umije« …
Naduti ameriški diplomati, politiki in generali te fraze niso nikoli razumeli v smislu »fifty-fifty«, ampak tebi drobtinice, nam pa vse ostalo.
Poglejmo samo, kako so Američani izkoristili zmago v 2. svetovni vojni. Desetletja in desetljetja so odpirali vojaške baze po skoraj vsej Evropi, pa v Severni Afriki in Južni Ameriki, na Bližnjem, Daljnjem Vzhodu … Quid pro quo.
In iz teh oporišč še danes sprožajo nenehne vojne in »ljudske vstaje«. Ustoličili so se kot gospodarji sveta. Medtem ko gorijo ulice Srednje in Južne Amerike, je Američanom zadnje dni uspelo spraviti na ulice še prebivalce Irana. Zaradi zvišanja cen nafte za 50%. Quid pro quo. 

Naglas

Zadnji Trumpov quid pro quo je bil precej nepremišljen. Konec julija letos, dan po telefonskem pogovoru z novoizvoljenim ukrajinskim predsednikom Zelenskim — v katerem mu je obljubil podporo, če Ukrajina sproži preiskavo proti Hunterju Bidnu, sinu nekdanjega podpredsednika Joeja Bidna in Trumpovega protikandidata na naslednjih predsedniških volitvah —, je o tem govoril še z Gordonom Sondlandom, veleposlanikom ZDA pri EU (sicer bogatim hotelirjem in donatorjem za Trumpovo kampanjo), ki se je takrat mudil v Kijevu. Trump je govoril tako naglas, da je Sondland nekaj časa držal telefon stran od ušesa, da so ga za mizo v restavraciji vsi slišali. Tudi uslužbenec ameriškega veleposlaništva v Kijevu David Holmes. In ta je prejšnji teden o tem dogodku pričal pred kongresno preiskovalno komisijo.  
Trumpu naklonjeni desni mediji na čelu s Fox News to zgodbo v glavnem ignorirajo, CNN pa poroča tako rekoč 24 ur na dan samo o tem. Breaking news! Ne hodite spat, da ne boste česa zamudili! Trump je je kriv! Trump ne more biti ameriški predsednik! Impičajte ga!
Očka Biden, nekdanji pod-potus, je sinku zrihtal super službo — za 166.000$ na mesec plus milijonske dodatke — v ukrajinskem naftnem podjetju Burisma. To sicer smrdi po nepotizmu, ampak mainstream medijev in Demokratov ne zanima.

Jeklena jajca

Trumpov nekdanji svetovalec za varnostne zadeve John Bolton — da njega odpustiš, moraš imeti jeklena jajca, to je že treba priznati —, je izjavil, da je vse skupaj kot posel z drogami. Tudi hardliner Bolton bo po razhodu s Trumpom ena od ključnih prič v preiskavi za impičment.
No, predsednik se je Boltonu že vnaprej maščeval s tem, da mu je blokiral dostop do Twitterja.
Trump se lahko tolaži s tem, da ga Republikanci zvesto branijo. V Beli hiši pa je obkožen s karieristi, ki komaj čakajo na dobro zgodbo, da bi hitro napisali politično uspešnico in pobrali nekaj milijonov. Zadnja priča Fiona Hill, specialistka za zunanje zadeve in predsednikova svetovalka, ki je brez milosti napadla Trumpa in njegovo zunanjo politiko, jo gotovo že piše.

Go Amy!

Zadnji ameriški predsednik, ki je moral skozi postopek impičmenta, je bil Bill Clinton leta 1998 — zaradi spolnih igric s praktikantko Monico Lewinski. Cigare v Oralni pisarni, saj se še spomnite, ne? Na koncu ga je rešil Senat, ki ima zadnjo besedo. Velika možnost je, da bo Senat v sedanji sestavi, ko imajo Republikanci majhno, a odločilno večino, rešil tudi Trumpa.
Vse dosedanje priče so pričale proti Trumpu. Še najbolj prepričljiva je bila Fiona Hill, nekdanja predsednikova svetovalka (po rodu Angležinja), ki je odstopila malo pred Trumpovim inkriminiranim pogovorov z Zelenskim. Ko je pred dvema letom postala članica National Securoty Councila, so jo alt-right mediji obtoževali, da je demokratska podtaknjenka.
Medtem pa v senci impičmenta poteka predvolilna kampanja za kandidata Demokratske kandidate. Med drugimi se namerava za najvišji položaj potegovati tudi Slovenka po rodu Amy Klobuchar, ki mi je vedno bolj simpatična (za razliko od Melanije). V svojem spotu pravi, da noče imeti jamrača v Beli hiši. Go Amy!

NAROČI SE
#Impičment #trump #ZDA
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke