Kolumne

Božič in silvestrovo s kondomom

27.12.2021 / 05:10 Komentiraj
Nova praznična abnormalnost je nekaj takega kot seks z osebo, za katero vemo, da je okužena s spolno prenosljivo boleznijo.

Meni osebno je prav malo mar za božič in za novo leto. Kot zakrknjen ateist se pač ne trudim razumeti globljega pomena praznovanja rojstva božjega sinu, kaj šele smisla družbenega kiča, ki so ga ljudje navlekli na te podružbljene decembrske dogodke.

Bolj podjetni in družabnejši delajo iz božiča in novega leta grabežljiv in psevdohedonističen prehranjevalni in obdarovalni cirkus zato, ker so podobno kot mi asocialni zoprneži nesposobni ali nevoljni razumeti v prvem primeru religiozno simboliko, v drugem pa poganski, koledarski, v bistvu astrološki lari-fari — vendar se jim tradiciji na ljubo zdi vredno potruditi. Verjetno pa se (jim) tudi izplača.

Skratka, jaz s to procesijo posodobljenih in preoblečenih pastirjev in horoskoparjev nočem imeti nič — razen da pred tistimi, ki jim božič in silvestrovo nekaj pomenita, iz socialnega oportunizma in sočloveškega sočutja hlinim interes do vsega, kar pač spada zraven. 

Potrošniške navade in pravice

Fast forward v...

”Preživel sem že kar precej 31. decembrov, vendar ne več kot dvakrat v življenju v lokalu in niti v teh dveh primerih z ljudmi, ki jih ne bi poznal — oz. pomešan med ljudi, ki jih ne bi poznal, kakor se v lokalih normalno pač dogaja.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE