Kolumne

Božič brez kuhanca je kot pivo iz štamprla

5.12.2021 / 05:10 Komentiraj
Seveda ne bomo umrli od lakote in žeje. A to ne pomeni, da prepoved strežbe hrane in pijače na božičnih trgih ni nesmiselna.

Božični trgi. Toplota, vonj peciva in vanilije, nageljnovih žbic, cimeta, punča in kuhanega vina, ki se širijo, barvite lučke in adventni okraski na lesenih hiškah. Nakupi še zadnjih darilc in druženje s prijatelji ter družino — vse to je bistvo prazničnega vzdušja božičnih trgov, ki ga imamo praviloma vsi zelo radi.

Do včeraj smo živeli v prepričanju, da bo letošnji advent v Sloveniji lepši, bolj poln in bolj sproščen kot tisti lani. Vendar ne bo tako.

Zgledovanje po sosednjih državah se v času korone ne zdi nič čudnega. Glede ukrepov za zajezitev virusa, mislim. Sosede praviloma bolje poznamo in razumemo, zato ni presenetljivo, če kakšen ukrep ali kar paket ukrepov od njih preprosto prekopiramo in uvedemo pri nas. Ko so nam zdravstveni in politični liderji pojasnjevali, odkod jim zgled, se je celo zdelo, da smo jim kar radi pritrjevali.

Christkindlmarkt

V Avstriji zadnja leta začenjajo z odpiranjem božičnih trgov že sredi novembra. Njihov...

”Še pred kratkim so želeli zapirati državo zaradi res kritičnih številk okuženih. Tega jim takrat nihče ne bi očital. Zakaj torej zdaj, ob veliko ugodnejših trendih, amputirajo božične trge?” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE