Kolumne

Borutova točka: Ničesar si ni treba izmišljati, vse je že zapisano v Ustavi

3.3.2021 / 06:10 Komentiraj
Ničelna koordinata nacionalnega konsenza je za mnoge samo sredina med stališči, ki jih državljani zagovarjajo na Twitterju.

Pozorno spremljam napore predsednika Republike Slovenije, da bi umiril strasti v slovenskem političnem prostoru in s tem pripomogel k boljšemu in učinkovitejšemu delovanju političnih institucij v Sloveniji. To je še posebej pomembno v obdobju, v katerem se soočamo s tako resno zdravstveno, gospodarsko in družbeno krizo.

In ob vsem tem res ne rabimo še političnih samopoškodb, ki bodo našo tridesetletno izkušnjo z demokracijo morda spravljali ob sapo še dolgo po tem, ko bomo virus že premagali.

Nacionalna enotnost je eden tistih načeloma plemenitih, a izmuzljivih pojmov, o katerih vsi govorijo, a si jih skoraj vsakdo razlaga po svoje. Zato gospodu predsedniku iz perspektive angažiranega državljana ponujam še svojo misel ali dve na to temo. Če kaj pomaga.

Kje je nacionalni konsenz

Prvo vprašanje je, ali obstaja točka konvergence in nacionalnega konsenza, v kateri se centrifugalne sile političnih in osebnih interesov združujejo v

“Nacionalna enotnost je eden tistih načeloma plemenitih, a izmuzljivih pojmov, o katerih vsi govorijo, a si jih skoraj vsakdo razlaga po svoje.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE