Kolumne

Boriti se za novico, ki bo čez tri ure zastarela

20.3.2020 / 06:10 Komentiraj
Ta zaprašeni novinarski poklic, ki navidez izumira, s pandemijo korona virusa dobiva svoj stari lesk. Vsaj v mojih očeh!

O katerikoli od človekovih dejavnosti razmišljamo te dni, nobena misel ne more mimo izrednega stanja zaradi korona virusa. Še nedolgo nazaj sem razlagala študentom o izrednih razmerah v času slovenskega osamosvajanja. To je bilo edino izredno oz. posebno stanje, ki ga pomnim. Med tistimi dogodki sem dojela adrenalin novinarskega poklica, ki sem ga takrat videla kot zelo pomembno družbeno dejavnost. Sprotno poročanje o dogodkih, ukrepih, sklepih je bilo povezano s slo po informacijah — tako na strani medijev in novinarjev kot na strani naslovnikov. Kot študentki novinarstva se mi je boj za informacije, ki lahko rešijo državo, zdel ključen.

In če sem še do nedavnega mislila, da tako izjemnega pomena medijskih zgodb morda več ne bom dočakala, pa korona virus dokazuje, kako pomembni so za družbo mediji še danes.

Zato razumem odločitev vlade, ki je za govorniški pult postavila izkušenega govorca. Tudi simbolno. Jelko Kacin je leta 1991 poosebljal jasno

“Ne smemo pa pozabiti tudi na tiste, ki novinarstvo jemljejo zares. Na tiste, ki se borijo za informacijo, čeprav se zavedajo, da bo že čez tri ure zastarela.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE