Rubrike

Boris A. Novak: “Govorilne ure pri profesorju Dušanu Pirjevcu” [odlomek]

26.12.2021 / 05:05 Komentiraj
Prispevek za biografijo partizana, legendarnega profesorja komparativistike. Pred napadom na Lož: “59 src je bílo na ves glas.”

Dušan Pirjevec (1921–1977) je bil ena najbolj enigmatičnih in markantnih osebnosti na področju preučevanja literature in filozofije pri nas, profesor primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti, ki je močno vplival na razvoj misli slovenske inteligence svojega časa.

Po končani gimnaziji je najprej v Zagrebu štusiral agronomijo. Kot aktivni udeleženec NOB je med vojno in po njej opravljal pomembne vojaške in politične funkcije. Iz tistega časa ga je spremljalo partizansko ime Ahac. Po vojni je na FF dokončal slavistiko in primerjalno književnost, iz te doktoriral in do konca življenja predaval primerjalno književnost in literarno teorijo in se neizbrisno vtisnil v spomin mnogih generacij študentov komparativistike.

Knjiga Ahac. Knjiga o Dušanu Pirjevcu izhaja ob 100-letnici njegovega rojstva. Zgodovinsko in družbeno vlogo Dušana Pirjevca predstavljajo pesnik Boris A. Novak, Ahačeva hči Alenka Pirjevec in zgodovinar Peter Vodopivec. V Fokuspokusu...

Dušan Pirjevec (1921–1977) je bil ena najbolj enigmatičnih in markantnih osebnosti na področju preučevanja literature in filozofije pri nas, profesor primerjalne književnosti na FF, ki je močno vplival na inteligenco svojega časa.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE