Kulumne
#osamosvojitev #tvs #Rosvita Pesek
Bolj kot na TVS je Rosvita Pesek v službi domovine. Hvala bogu, vsaj nekdo.
Logo 12.08.2020 / 06.10

Pogovori z osamosvojitelji: vrhunec (višek) državotvorne, politične, identitarne, zgodovinarske, osamosvojiteljske estetike.

»Nacionalka je kot televizični Gesamtkunstwerk obtičala v 80. letih prejšnjega stoletja, le da zdaj pač vse to gledamo v HD resoluciji.« — [Fotografija: Katja Kodba/Koka Press, RTV Slovenija]

Mirno in dostojanstveno ter brez naglice in velikega pričakovanja sem si za nazaj ogledal prva dva od napovedanih šestih Pogovorov z osamosvojitelji. Prvi je bil prejšnji ponedeljek na vrsti — kot se spodobi — Milan Kučan, ta ponedeljek pa Lojze Peterle. Sledijo še Dimitrij Rupel (17.8.), Igor Bavčar (24.8.) in — kot se spet spodobi — Janez Janša (31.8.).
Ne vem, ali je bilo tako mišljeno, ampak všeč mi je ta blago ironična podrobnost, da je bil prvi na vrsti Kučan in da bo Janša zadnji. Kot alfa in omega slovenskega osamosvajanja …

Dežurna promotorka

Projekt Rosvite Pesek, dežurne promotorke uradnih, spodobnih, državotvornih in za vse sprejemljivih spominov na osamosvajanje in s tem povezanih državnih praznikov na TVS, ni najbolj zanimiva stvar, ki jo lahko gledamo na teh programih — je pa načeloma hvalevreden. Pa ne toliko kot pomoč za poljubno domoljubno državljansko vzgojo in utrjevanje identitete, temveč bolj kot odvod poslanstva, ki bi ga TV oz. RTV Slovenija po prevladujočem mnenju ali vsaj na prvo žogo morala opravljati.
Hočem reči: če hočete biti zadovoljni z nacionalko in pri tem pripravljeni brez škripanja z zobmi plačevati 12,75€ na mesec, potem morate ceniti tudi take projekte, kot je Rosvitin.

Ekvidistančno bitje

Bolj kot v informativnem programu TVS je Rosvita Pesek v službi domovine. Hvala bogu, vsaj nekdo. To nas ne bi smelo motiti. Že zato ne, ker je med vsemi zaposlenimi v tako imenovanem samoupravno-socialističnem mastodontu verjetno najbolj uravnoteženo, ekvidistančno bitje, kar jih je v recentni zgodovini slovenskega političnega televizijskega novinarstva tlačilo ta eter.
Rosvita Pesek je na TVS verjetno edina, ki ji je katerikoli politik pripravljen dati intervju. To njeno vsegliharstvo je vsekakor občudovanja vreden dosežek.
Sicer mi ni ušlo, da je Rosvita Kučana pozdravila samo uradno, četudi prisrčno — »Dober dan, gospod predsednik.« —, medtem ko je Peterleta po dober-danu in s takratno titulo nagovorila še po domače: »Živjo!«.
Pa kaj bi to. Množice razočaranih desničarjev in levičarjev — ker da zdaj Kučanu, zdaj Peterletu ni zastavila domnevno bistvenih vprašanj — tega zagotovo niso opazile. Seveda pa so s tem nehote dale vedeti, da dela prav. 

Trobojništvo in večne variacije Zdravljice

Naj dodam še nekaj besedí o televiziji kot kulturi prezentacije govornih, pogovornih političnih vsebin. 
Ob gledanju teh dveh Pogovorov mi je prišlo na misel, da je Televizija Slovenija dosegla vrhunec — ne nujno v pozitivnem smislu — državotvorne, politične identitarne, zgodovinarske, osamosvojiteljske estetike.
TVS sicer slovi kot institucija, ki je zelo hitro zadovoljna z estetiko najavnih in odjavnih špic, vključno z obdelavo in dodatki zvoka, glasbe, če niti ne omenjam običajno obupnih scenografij.
Nacionalka je pri ustvarjanju televizičnega gesamtkunstwerka obtičala v 80. letih prejšnjega stoletja, le da zdaj pač vse to gledamo v HD resoluciji — in da so zlasti v informativnem programu vsi ti vizualni elementi v znamenju obsesivnega slovenskega trobojništva, v glasbenem smislu pa obsojeni na večne variacije auftakta himne.

Deset mesecev prezgodaj

Pogovore z osamosvojitelji so snemali na Brdu pri Kranju (in vsaj v enem primeru na gradu Snežnik). Če prav razumem, gre za krajevno simboliko dogodkov, povezanih z odhajanjem iz Jugoslavije in z Demosom.
To je bila pomota. Kuliserija narave in arhitekture sama po sebi ne more zagotoviti televizijskega nadstandarda. Bilo je sicer očitno, da ozadje ni chroma key projekcija, to pa je tudi bilo vse — če to komu imponira.
Tako rekoč neomejen prostor ni prav nič prispeval k sproščenosti. Pogovora sta delovala kot razglabljanje golfistov o zapletenih temah po napornih osemnajstih luknjah, pri čemer so gospe v country clubu celo dovolili, da se na semi rough travi preobuje v čevlje s peto.
Izpadlo ni nič bolje, kot če bi Rosvita Pesek sogovornike (in Mojca Pašek Šetinc, Bavčarja) intervjuvala v studiu.
Ampak tokrat je snemanje moralo biti nekaj posebnega. Čeprav je resen, dolg intervju eminentno studijska zadeva — ali vsaj stvar zaprtega prostora —, so se founding fotrom in tridesetletnici osamosvojitve na ljubo pač potrudili na Brdo.
In še dobro, da so začeli deset mesecev prezgodaj. Časa imajo dovolj, da se do junija 2021 korigirajo.

NAROČI SE
#osamosvojitev #tvs #Rosvita Pesek
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke