Rubrike

“Bog varji pred bogatašem, ki osiroti, in pred beračem, ki obogati.”

13.2.2022 / 05:05 Komentiraj
Giambattista Basile ni avtor za otroke, temveč za tiste, ki vedo, da ima človek samo to, kar mu uspe prigristi z lastnimi zobmi.

Zgodba zgodb ali Zabava za najmlajše z alternativnim naslovom Pentameron Neapeljčana Giambattiste Basileja (1566–1632) je izgubljeni biser evropske literature: ena najpomembnejših knjig italijanskega baroka, zadnje veliko dejanje renesančne novele in prva knjiga evropskih literarnih pravljic. Literarna veda jo primerja z velikani, kot sta Rabelais in Boccaccio. Pot temeljno delo pravljičarskega žanra pa sta jo ustoličila brata Grimm, ki jima je zbirka predstavljala nedosegljiv ideal.

Zgodba zgodb je duhovita in ostra kritika družbe 17. stoletja od ljudstva do dvora. Zgodba zgodb je prva evropska zbirka pravljic in obenem knjiga “puhlih vesti”, znastvenih citatov in visoke literature. Je jezikovno bohotna, mesena, a tudi začinjena z zavedanjem, da ljudje raje verjamemo v obstoj govorečih grmov kot pa v smiselnost učenjakovih besed.

Zbirka vsebuje petdeset pravljic, med katerimi so tudi prve zapisane verzije Trnuljčice, Pepelke, Obutega mačka, Motovilke, Janka in...

Zbirka vsebuje petdeset pravljic, med katerimi so tudi prve zapisane verzije Trnuljčice, Pepelke, Obutega mačka, Motovilke, Janka in Metke.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE