Kulumne
#vlada #levica #SD
Bodo SD in Levica razumeli, da zdaj ne gre zanje, ampak za dejanšizacijo?
Logo 04.05.2022 / 06.10

Ker če ne bodo razumeli, je bila zmaga jalova. In izničil je ne bo Janez Janša. Izničili jo bodo oni sami. JJ pa samo čaka.

Tanja Fajon in Robert Golob na enem od Večerovih predvolilnih soočenj. — [
Studio City

Ko sem izvedela za novico, da vodstvo TV Slovenija Marcelu ni podaljšalo pogodbe in da tako ni jasno, ali 9. maja oddaja bo ali ne — oz. kdo jo bo vodil: Pirkovič? Petrovčičeva? Morda celo Možina? —, me zadeva ni presenetila. A sem si kljub temu rekla: “Saj ni res, pa je!” V smislu: ali se človek res ne more nikoli zmotiti, ko gre za predvidevanje problemlatičnih praks Janeza Janše in njegovih podrepnikov?

“Uravnoteženje”

Seveda je jasno, da je bila oddaja ukinjena še pred volitvami. In da je bila ukinitev mišljena kot naslednji korak v smer “uravnoteženja” javne televizije. Pri čemer je treba “uravnoteženje” RTV brati kot podreditev Janši in njegovi politiki in političnim ciljem in ambicijam.

Ideal je očiten in znan: stanje v Rusiji in na Madžarskem. Stanje, ko v državi ne obstaja več niti en pomembnejši medij, ki bi si upal kritično poročati o velikem vodji.

Veliki vodja se je očitno uštel glede volilnih rezultatov. Je pa bila novica o ukinitvi Studia City nesporen dokaz, kako si je JJ predstavljal, da se bodo volitve izšle. In kako si je že začrtal vladanje za naslednja štiri leta.

Zato me ni presenetila moja najljubša povolilna fotografija SDS: tista s tiskovne konference prejšnjo nedeljo zvečer, ko je bilo že jasno, da je zmagal Golob. Vsi člani najožjega volilnega štaba SDS so se držali kot politi cucki. Celo Hojs in Simoniti nista mogla skriti svoje povoženosti. In za spremembo sta molčala. Nista žalila vsakogar, ki jima je prišel na pot.

Skratka: “Saj ni res, pa je!”
​{embed_info_box}200820{/embed_info_box}

Svetovljanska lekcija

“Saj ni res, pa je!” pa je mogoče pripomniti tudi ob prvih novicah o začetku pogovorov med Gibanjem Svoboda, SD in Levico o novi vladi.

Imena novih ministrov in ministric, ki neuradno krožijo, niso presenečenje. Tudi to ni presenečenje, da sta med možne ožje sodelavce vlade (na pozicijah državnih sekretarjev) vključena tudi Bratuškova in Šarec. Golob jima daje svetovljansko lekcijo. Še posebej, če se spomnimo oholosti, s katero sta tako Šarec kot Bratuškova na začetku odpravila Goloba — češ, pred volitvami ni čas za povezovanje. Očitno sta mislila, da bosta na volitvah zmagala. Ali vsaj prišla v parlament.

Enako naivne sanje o zmagi je gojila tudi Fajonova, ki je prav tako po hitrem postopku opravila z Golobom. Med drugim tudi zato, ker ni imel programa.

Ne vem, koga politične stranke plačujejo kot svetovalce. Toda več kot očitno je, da so nekateri dobro služili. Pa ne zato, da bi voditeljem strank predstavili realno sliko stanja slovenske družbe in volilnega telesa. Namesto tega so jim prodajali utopične sanje, za katere je realistična analiza že vnaprej pokazala, da se ne morejo uresničiti.

“Saj ni res, pa je!”

“Kjer se prepirata dva …”

Človek prav tako ne more verjeti, da so se zaradi volilnih rezultatov, nižjih od pričakovanih, takoj začeli notranji frakcijski boji tako v Levici kot v SD.
​{embed_info_box}200821{/embed_info_box}

Ali je tako težko razumeti, da so volivci volili strateško? Kar je bilo edino pravilno ravnanje v situaciji, ko ni grozila samo ukinitev Studia City, temveč še marsikaj drugega. Jasno je, da so zato izgubile glasove stranke leve sredine, za katere so volivci pravilno presodili, da na volitvah ne morejo zmagati.

Ne vem, zakaj to v Levici in SD tako težko razumejo. Zakaj je treba takoj po zmagi na enih od najbolj ključnih volitev v samostojni Sloveniji začeti z notranjim obračunavanjem v strankah, ki bi morale predstavljati stabilne dele vlade? Ali v SD in Levici nihče ne razume, da so notranja trenja slaba napoved za stabilnost nove vlade? Ali tu ni nobenega odraslega, če parafraziram Varufakisa?

JJ v ozadju samo čaka, kdaj se bodo začela notranja trenja in obračuni v strankah. Ki jih bo izkoristil zase. Po logiki: “Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima.”

Ego in eksplicitno

Je treba Golobovim partnerjem v novi vladni koaliciji res eksplicitno povedati, da zdaj ne gre zanje? Za njihove ege? Za njihove nerealistične ambicije? Za neustrezne reakcije ob nerealiziranih utopičnih sanjah?

Treba jih je spomniti, da zdaj ni čas za tovrstne infantilizme. Zdaj je treba iz volilnega rezultata izpred tedna dni odgovorno potegniti največ, kar se da. Zadevo bo tako ali tako oteževal veliki vodja. Bilo bi priporočljivo, da je dodatno ne otežujejo vsaj volilni partnerji.

SD in Levica bi morali razumeti, da morajo glede na volilne rezultate stopiti korak nazaj. Ne gre več za njih. Gre za projekt dejanšizacije Slovenije.
​Bo Fajonova dojela, da ni najboljša kandidatka za zunanjo ministrico? Zakaj že javno naznanja svoj interes za ta položaj? Bo razumela, da ne gre zanjo? Da gre za nekaj bistveno večjega? Pomembnejšega? Za Slovenijo bolj usodnega? Bodo to razumeli tudi drugi v SD in Levici? Ker če tega ne bodo razumeli, je bila volilna zmaga jalova. In izničil je ne bo JJ. Izničili jo bodo zmagovalci sami.

NAROČI SE
#vlada #levica #SD
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke