Kolumne

Bla-bla-bla Glasgow: Tudi glasnica zelenega kapitalizma Greta počne isto

17.11.2021 / 05:15 Komentiraj
Strukturni genocid kapitalizma je mogoče odpraviti samo z uničenjem strukture, ki ga proizvaja. Torej z uničenjem kapitalizma.

Še pred koncem podnebne konference v Glasgowu sem dala intervju, ki bo objavljen naslednji mesec. Novinarka me je vprašala, kako se bo konferenca po mojem končala. Odgovorila sem, da ne bo prinesla dogovora, ki bi zagotovil, da se bo segrevanje planeta ustavilo na 1,5° Celzija. Da se bo torej Zemlja v naslednjih desetletjih segrela za več kot toliko. Ker v resnici kapitalu ni mar za to segrevanje. Saj v njem vidi novo poslovno priložnost. Zase.

Danes vemo, da se je končalo točno tako. Da se je zgodilo to, kar Greta Thunberg imenuje bla-bla-bla. Veliko govorjenja za prazen nič.

Črnogleda? Kritizerska?

Marsikdo bi ta moj odgovor pripisal temu, da sem črnogleda. Pretirano kritična. Po mnenju nekaterih celo kritizerska. Itd. Kar o moji osebi kroži kot del moje javne podobe. Ki je — kot se za javne podobe spodobi — netočen javni konstrukt.

A moj odgovor na zastavljeno vprašanje o rezultatih podnebne konference v Glasgowu je bil rezultat nečesa drugega. Namreč dejstva,...

”To logiko je mogoče na kratko strniti v dejstvu, da kapitalizem — tudi zeleni — postavlja ekonomsko racionalnost nad socialno racionalnost.”

NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE