Kolumne

Bit se odpelje mimo nas kot vlak na kočevski železnici mimo Velikih Lašč

22.1.2021 / 06:05 Komentiraj
Salutiram! Čemurkoli, komurkoli! Bivajočnosti. Zjutraj salutiram ob pogledu skozi okno. Stopim skozi vrata — in salutiram.

Ne vem, ali gre za zaskrbljujoč simptom koronske osamitve, za posledico vse večje radikalizacije in militantnega duha v družbi ali pa za laskavo znamenje posebne mistične občutljivosti — ampak gesta salutiranja mi je vedno bližje. Kar salutiram! Čemurkoli, komurkoli!

Salutiram bivajočnosti. Zjutraj salutiram ob pogledu skozi okno. Stopim skozi vrata sobe — in salutiram. Salutiram pred prihajajočim. Da bi izkazal razpoložljivost, pričujočnost, etično prisotnost. Samuel-style. Kot smo brali to nedeljo: »Tukaj sem, ker si me klical.« (1 Sam 3, 5).

Kako basic! »Tukaj sem,« pravi, pa še: »ker si me klical.«! Haha! Kakšen navidezen pleonazem! Zakaj ne reče samo: »Tukaj sem«, kot se odzovemo na klic? Ali pa: »Klical si me.«? Ne! On reče: »Tukaj sem, ker si me klical!« V bistvu poveže poklicanost in akcijo v skoraj nesvobodno logično-vzročno enotnost. Ustanovi razpoložljivost kot način bivanja.

Totalen odfuk, pravzaprav!

Beseda ali dve o milosti

Moje...

Prizor iz animiranega filmov Kung Fu Panda 3. DreamWorks, 2016.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE