Kolumne

Bit in nič: Fitzcarraldova opera in Bezosova barka

11.2.2022 / 05:05 Komentiraj
Umetnost presega življenje, a ga nikdar ne odtehta. Na koncu bomo iz goreče hiše raje rešili mačko kot pa Rembrandtovo sliko.

Pred nekaj dnevi je mojo pozornost pritegnila novica o Jeffu Bezosu, ustanovitelju in izvršnem predsedniku Amazona ter drugem najbogatejšem prebivalcu našega planeta. Ameriški poslovnež si je zaželel novo jahto. Naročilo za kolosalno zverino s čez štirideset metrov visokimi jambori je prevzela ladjedelnica v Rotterdamu.

Toda zdaj, ko je Bezosova barka skoraj končana, so ladjedelničarji (in njen naročnik) naleteli na težavo: na edini poti do morja stoji dvižni most Koningshavenbrug. Ladja je previsoka, da bi zaplula pod njim.

Kaj storiti? Načrt je preprost. Popularni, skoraj sto let stari, spomeniško zaščiteni De Hef, ki je bil nazadnje obnovljen pred petimi leti, bodo delno razstavili — in sestavili nazaj, ko bo ladja na drugi strani. Račun bo seveda plačal Jeff. Rotterdamčani bodo nekaj časa brez mostu, a menda ja ne bodo komplicirali. Človek pač rabi svojo barko.

Obsedenost ali vizija

Zgodba ima celo vrsto dimenzij: od kompleksnega razmerja med javnim in...

”Zgodba pripoveduje — če poenostavim — o obsedenosti, viziji in norosti. Pa tudi o neizprosnosti, pohlepu in bogastvu.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE