Kulumne
#vlada #državni svet #državni zbor
Bilateralno ekumenično nad domoljubje in slovenski makartizem à la Kovšca
Logo 23.04.2020 / 01.09

Oblast verjame, da je svoboda govora nagrada. Dobiš jo, če si zaslužiš. In če to slučajno dovoljuje nacionalni interes.

»Nismo v normalni situaciji in ne komuniciramo normalno. Pa ne samo zaradi korone. To ni nič novega.«

Korona virus mi gre na živce zaradi dveh stvari. Najprej zato, ker tako oblastniški kot podložniški nosilci dominantnega diskurza izrabljajo situacijo kot argument, da bi morali molče požirati neumnosti, ki si jih oblast izmisli — tudi tiste, ki s pandemijo nimajo nobene zveze —, če že ne bučno aplavdirati ukrepom, ki se nam slučajno zdijo smiselni.
Druga zoprna stvar pa je, da je antagonizem do vlade za mnoge, premnoge levičarje in druge nedesničarje postal moralni imperativ in oblika instantnega samopotrjevanja. 
Zato obema sprtima stranema predlagam deal:
Vlada in njeni verniki naj nam nehvaležnim, sitnim, kritičnim, zdolgočasenim, nezainteresiranim milostno dovolijo, da bomo brez njihovih negativističnih, bodisi neumnih ali žaljivih pripomb svobodno in brez posledic izražali mnenja. Mi pa bomo njim enako milostno priznali zasluge za ta neue beste Zwischenzeit pri omejevanju pandemije — kaj šele potem za končno zmago. Tudi če ne bodo samo njihove zasluge.

Bilateralni ekumenizem

Temu bilateralnemu ekumenizmu se zelo prilega tema, ki je nedavno razburkala javnost. Naj dam zgled.

Desni medijski stylebook

Toda očitno nismo v normalni situaciji in ne komuniciramo normalno. Pa ne samo zaradi korone. To ni nič novega. Miheljak je pač eden od tistih, ki ima rad drastične metafore. Tudi zame je napisal — se ne spomnim več zakaj, on pa najbrž tudi ne —, da sem »medijski prostitutek«. In to že dolgo, dolgo pred tem, ko so desničarji za neljube jim novinarje izumili besedo »presstitutka«.
Zorčiču samemu se je zaradi Miheljakovega komentarja tako utrgalo, da mu je vrnil z drugimi metaforami oz. hiperbolami: »skrajno«, »sprevrženo«, »linč«.
To so besede iz radikalno desničarskega medijskega stylebooka tipa Nova24TV.si in Demokracija, s katerimi obvezno kvalificirajo levičarje, Levico, umetnike, kulturnike in kogarkoli, ki jim ni pogodu, in ki s prenapetimi politiki v resnici nimajo opraviti prav nič — kot tudi ena brezvezna kolumna nima nič opraviti s hitropotezno eksekucijo domnevnih zločincev brez sojenja.

Win some, lose some.

A karkoli že si mislimo o Miheljaku in o Zorčiču: dejstvo je, da si kolumnist načeloma lahko privošči, da z neprimernimi izrazi svinjá po politikih — čeprav to ni lepo —, medtem ko si predsednik DZ ne more, da bi svinjal po medijih. Politik na oblasti se izreka s položaja moči, kolumnist pa s položaja javnega mnenja ali dela javnega mnenja. Nista v istem položaju. Politikova boniteta in privilegij sta moč, novinarjeva pa svoboda.
Problem pa je v tem, da tega ne eni ne drugi ne štekajo. Tako kot politiki zase terjajo iste pravice, kot jih uživajo novinarji kot državljani, tudi novinarji terjajo zase enako ali isto moč, kot jo uživajo politiki.
Ampak to ne gre. Jebiga. Win some, lose some.

Tako vzneseno kot tudi prezirljivo

A naj se vrnem k iztočnici, da sta svoboda govora in pravica do mnenja po mnenju slovenskih oblasti v vzročni povezavi z nekim menjalnim razmerjem ali celo nagrado — češ, saj lahko tako in tako misliš, ampak samo, če si zaslužiš — torej priznaš (nekomu) to in to, recimo zasluge, ali če to dovoljuje nacionalni interes (javno zdravje).
Zelo zgovorno je, da je drugi tak primer kot predsednik Državnega zbora — čeprav po mojem še hujšega — zagrešil predsednik Državnega sveta. In tudi Alojz Kovšca se je spozabil na Twitterju:

»Vsak državljan Republike Slovenije ima vse pravice in svoboščine, ki jih zagotavlja Ustava RS, tudi pravico do sovraštva do samostojne države Slovenije. Po drugi strani ima Republika Slovenija legitimno pravico in dolžnost, da takšnih državljanov ne preživlja z javnim denarjem.«

O domoljubju zadnje čase slišimo veliko besed. Tako vznesenih kot prezirljivih. Toda kaj tako neumnega pa še ne! Če prav razumem predsednika DS, je odsotnost domoljubja kriterij, s katerim bi lahko državljane upravičeno prikrajšali za (finančno) naklonjenost oblastí. Ali obratno: da bi si jo lahko prislužili z domoljubjem.

Demokracija nima zveze z domoljubjem

Kaj sploh pomeni, za začetek, »sovraštvo do samostojne Slovenije«? O čem on govori? Nihče od državljanov Slovenije ne sovraži samostojne Slovenije, za božjo voljo! Obstajajo kvečjemu taki, ki se jim samostojnost ne zdi nič posebnega in jo pač jemljejo kot nekaj samoumevnega, od kogarkoli danega, magari podarjenega in niti ne preveč zasluženega.
In če bi že bil kdo veleizdajalec, to nikakor ne bi bil tisti, ki samo v mislih in čustvih »sovraži samostojno Slovenijo«, pa če bi to ne vem kako obešal na veliki zvon (kar bi bil itak socialni samomor).
Če predsednikovo modro misel razvijemo naprej, bi vsak prejemnik javnega denarja morda moral dokazati, da je 23. decembra 1990 glasoval za samostojno Slovenijo. Ali kaj?! Da ne v medijih ne na družbenih omrežjih ni nikoli objavil nič nepatriotskega in protislovenskega? Da ni žalil politikov ali šimfal oddaje Slovenski pozdrav? In če tega dela izpita ne bi opravil z odliko, bi mu pomagalo, če je (dokazano) volil stranko, ki komandira proračunsko malho, iz katere si obeta sredstva.
In potem bi Alojz McCarthy (s pomočjo Uroša Urbanije in Anžeta Logarja) blacklistal urednike, novinarje, kulturnike, umetnike, uradnike itd. itd. s kao komunističnimi nagnjenji. Obenem bi tak Odbor za ugotavljanje protislovenske dejavnosti v ljudeh spodbujal poštena domoljubna čustva in brisal meje med ljubeznijo do folklore in nagnjenjem do ovaduštva.
Ne, saj ne bo tako hudo. Slovenski politiki samo preveč govorijo in objavljajo. Samo to je problem. Preveč so radikalni. Lepo in prav, da imajo radi domovino, ampak naj ne gobezdajo o tem preveč patetično. Ker pridejo navzkriž z demokracijo. Demokracija nima prav nobene zveze z domoljubjem. Demokracija ima kvečjemu kaj zveze s kritičnostjo. 

NAROČI SE
#vlada #državni svet #državni zbor
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke