Kolumne

Besedo sem dal in besedo držim. Če imamo problem, vzrok nisem jaz.

22.7.2021 / 06:10 Komentiraj
Še pred nekaj leti noben resen politik v Evropi ne bi govoril o demokraciji kot o “izmišljenih” vrednotah “ekstremne levice”.

V življenju me je pisanje nekajkrat spravilo v težave. Vse dosedanje preglavice sem si nakopal v prvih petindvajsetih letih. Kar je tudi logično, saj sem do takrat živel v nedemokratičnem, avtoritarnem režimu.

Že v prvih letih gimnazije so očeta klicali v šolo zaradi mojega urednikovanja šolskega časopisa. “Ves čas nekaj kritizirajo in hočejo spremeniti,” se je pritoževala ravnateljica. V zadnjem letniku je besna in užaljena profesorica zaradi mojega kritičnega pisanja zahtevala ne samo pedagoške ukrepe, ampak tudi kaznovanje po politični liniji. Ko sem pisal za Tribuno in na ljubljanskih ulicah prodajal prepovedane izvode, so se okrog mene smukali policisti v civilu.

“Baje”

Naslednjih nekaj desetletij sem imel s tovrstnimi intervencijami manj težav — dokler ni pred kratkim iz Ljubljane v Strasbourg baje priromala pritožba zaradi mojega pisanja in javnega nastopanja. Seveda ne govorim o kritiki, ki je vedno dobrodošla. Demokracije ni brez spopada...

“Ko sem pred skoraj 26 leti prišel v Svet Evrope, sem prisegel, da me bosta pri delovanju vodili profesionalnost in zvestoba organizaciji in njenim vrednotam. To besedo sem dal in to besedo držim.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE