Revija

Barbarsko vprašanje: “Kdo si?” Vse ali nič. Nekdo ali nihče.

23.7.2021 / 06:05 Komentiraj
Sin staršev, brat bratov in sester, prijatelj prijateljev, učitelj učencev, godec poslušalcev, pisec bralcev. Ovca pastirjev.

Ni ga sodobnega animiranega filma, v katerem si ne bi glavni junak nekje na četrti petini zgodbe nadvse usodno in dramatično zastavil vprašanja: “Kdo sem?”

Vsi se to vprašajo. Panda v Kung Fu Pandi, pa Moana, pa Shrek, pa tisti fant, šepetalec zmajem v Kako izuriti svojega zmaja … Vsi. Od pravilnega odgovora na to vprašanje je odvisna razrešitev drame. Vse ali nič. Nekdo ali nihče. “Kdo si?”

Doslednost pojavljanja tega vprašanja je simptomatična. Je znak, da se danes to sprašujemo vsi. Vsaj vsi mladi. A čeprav sem — tudi kot starejši brat — pogledal že nič koliko teh filmov in slišal že nešteto katarzičnih samospoznanj, še vedno znova padam v brezdanji vodnjak tega vprašanja. Tudi jaz nisem drugega kot junak v svoji risanki.

Sanje o koreninah

Odgovor, ki ga ponujajo risanke, je običajno približno tak: “Izhajam iz korenin, a sem vseeno poseben.” Ali pa: “Sem otrok svojega kraja, svojega otoka, sem svoja živalska vrsta, in vendar sem...

“Čeprav sem pogledal že nič koliko risank, še vedno padam v brezdanji vodnjak tega vprašanja. Tudi jaz nisem drugega kot junak v svoji risanki.” — [Disney Fandom Wiki]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE