Kolumne

Avtomatske puške in abortus: »Glej, moraš razumet …«

1.7.2022 / 06:10 Komentiraj
Ne, ne morem razumeti in nočem razumeti! Če bom razumel, bom soustvarjal pogoje, da se kaj podobnega lahko zgodi tudi pri nas.

Salvador Ramos je 25. maja 2022 malo pred poldnevom vstopil v prostore osnovne šole Robb v kraju Uvalde zahodno od San Antonia v Teksasu. Oborožen je bil s polavtomatsko puško AR-15, ki jo je kupil teden dni prej, za svoj osemnajsti rojstni dan. V torbi je imel 660 nabojev. Zabarikadiral se je v učilnico četrtega razreda in začel streljati. Ko so ga okoli 13. ure ubili policisti, je bilo za devetnajst otrok in dve učiteljici prepozno. Vsi so bili mrtvi. Vsi otroci so bili mlajši od enajst let.

Zgodbo smo že malo pozabili. Zgodila se je že dolgo nazaj, pred enim mesecem.

Nočem biti ciničen. Ko zapisujem faktografsko ogrodje dogajanja, me sili izmenoma na jok in bruhanje. A kratkotrajnost naše pozornosti gojimo že desetletja. Z leti smo se navadili, da je vsaka, še tako tragična in pretresljiva stvar tragična in pretresljiva samo za določen čas.

Nočem biti ciničen

Najprej so tu šok, naslovnice časopisov in spletnih portalov ter množično opremljanje profilnih...

Improvizirani pomnik mladim žrtvam streljanja v osnovi šoli Robb v Uvalde v Teksasu, iz križev, napisov, šopkov in igrač. — [Fotografija: Veronica G. Cardenas/Reuters]REUTERS
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE