Če bi imela denar, bi kupila Telekom. Prisežem. Pa ga žal nimam.

13.4.2015 / 06:10 Komentiraj
Veberkom je primer tega, kar se zgodi posamezniku, ki se upira interesom kapitalskega centra. Njegove kariere je konec.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Zdaj, ko je zadeva končana, je mogoče zapisati: Veberkom je značilen primer tistega, kar je v antropologiji postsocializma znano kot uporaba pravne države za umeščanje države v pozicijo svetovne periferije — oz. ko gre za postsocialistične države, za umeščanje države v pozicijo neoneokolonije.

Vseh podrobnosti sicer ne poznamo, saj je bila seja vlade štiri ure zaprta za javnost. To onemogoča presojo, ali sta bila tako ravnanje Vebra kot postopek vlade zakonita. Vendar pa manjkajoče podrobnosti ne bi bistveno spremenile tega, kar bom v nadaljevanju zapisala. Še posebej zato ne, ker ne nameravam pisati o tem, ali je Veber kršil zakone in ali jih je kršila vlada. To za objektivni učinek afere Veberkom v resnici ni bistveno.

Kaj se zgodi upornemu človeku

Bistveno je, da je bila afera Veberkom šolski primer tega, kar se zgodi posamezniku ali skupini posameznikov, ki se upirajo uresničitvi interesov kapitalskega centra. So odstavljeni. Njihove politične ali kakšnekoli druge kariere je konec. 

Ključno za pozicijo neoneokolonije je namreč, da so v vsaki deželi v tem položaju — in Slovenija je v tem položaju — vsi ekonomski, socialni in politični procesi usklajeni z interesi kapitalskega centra (ki ga antropologi postsocializma imenujemo Zahod). Procesi potekajo tako, kot hoče Zahod. Hoče pa seveda, da ekonomski, politični in socialni procesi v državi svetovne periferije potekajo v njihovo korist. Neglede na to, če v državi v perifernem položaju povzročijo škodo.

Afera Veberkom je primer tega, kar se zgodi posamezniku ali skupini posameznikov, ki se upirajo interesom kapitalskega centra. So odstavljeni. Njihove politične ali kakšnekoli druge kariere je konec.

Primer Grčije

Grčija je šolski primer te logike. Zahod jo maltretira in kaznuje za posledice reform, ki jih je Grčija izvedla pod modrim vodstvom Zahoda. In ki seveda niso pripeljale do zaželenih rezultatov.

Da ne bo pomote: nikoli ni bilo mišljeno, da bi reforme pripeljale do zaželenih rezultatov. Če bi se to zgodilo, bi se kapitalski tokovi in tokovi ekonomske in politične moči obrnili na način, ki Zahodu ne ustreza. Zahodu ustreza, da Grčija ne pride iz krize. Tako jo imajo v šahu. Tako so od nje močnejši. Tako sta platno in škarje v njihovih rokah. In tako je moč koncentrirana na Zahodu. Kot vemo, vedno bolj.

Zaščita interesov Zahoda

Kaj ima vse to skupnega z Veberkomom? Zgoraj opisano logiko. Celotna afera Veberkom je potekala tako, da so njeni rezultati zaščitili interese Zahoda. Ki so v konkretnem primeru prevzem Telekoma.

Seveda naši politiki govorijo, da se še ne ve, kdo bo Tekekom kupil. Teoretično ga lahko kupi tudi kak Slovenec. Ali Slovenka. Vi. Ali jaz. Naprimer. A vsi vemo, da ga bodo kupili tujci. In to za ceno, ki bo bistveno nižja od tiste, ki jo je vlada pričakovala.

Prodaja Telekoma ne bo zakrpala slovenske finančne luknje do te mere, kot je upala vlada. Kar je tudi del scenarija. Donosna in perspektivna podjetja se v kolonijah vedno prodajajo pod ceno. Zakaj bi kupec z Zahoda za katerokoli podjetje v koloniji plačal toliko, kot je vredno, če pa lahko z ekonomsko in politično močjo doseže, da lahko tako rekoč vsako podjetje kupi po ceni, ki je nižja od realne vrednosti podjetja?

Nobenega razloga ni, da bi nekdo za Telekom plačal toliko, kot je res vreden. Še posebej, če periferno državo vodi vlada, ki ne razume igre. In njene logike. Ali pa jo razume. Pa nima jajc, da bi se ji postavila po robu. Slovenske vlade teh jajc nimajo. Se še spomnite, kako je Bratuškova zatrjevala, da v Sloveniji ne bomo zapisali zlatega fiskalnega pravila v Ustavo? Dovolj je bil en sam obisk na Zahodu, pa je že bilo pravilo vpisano v Ustavo.

Prav zato gre Putin Zahodu tako na živce. On namreč razume igro Zahoda. In se mu je postavil po robu.

Se še spomnite, kako je Bratuškova zatrjevala, da v Sloveniji ne bomo zapisali zlatega fiskalnega pravila v Ustavo? Dovolj je bil en sam obisk na Zahodu, pa je že bilo pravilo vpisano v Ustavo.

Varovalka pravnega reda

A tu je še ena varovalka, ki jo je v sistem današnjega svetovnega kapitalizma vgradil Zahod.

Praviloma se ni mogoče zoperstaviti interesom Zahoda drugače, kot da kršiš zakone. Svetovni pravni red in pravni red v skoraj vseh državah sveta je namreč oblikovan tako, da ščiti interese kapitalskih centrov. Primeri prostotrgovinskih sporazumov to odlično ilustrirajo.

Antropologi postsocializma vemo, da je zahodni pravni red v resnici ključni mehanizem za spreminjanje določene države v neoneokolonijo. Ko država uvozi zahodni pravni red, se je v bistvenem segmentu že spremenila v neoneokolonijo. Če v takšni državi deluješ zakonito, deluješ tako, kot ustreza Zahodu. Njegovim interesom. Če pa se hočeš postaviti zase in omejiti moč in vpliv Zahoda v lastni državi, potem praviloma prideš v položaj, ki ni zakonit. Oziroma je v nasprotju s pravno državo. 

Zdi se, da je bilo natanko to na delu v aferi Veberkom. Najbrž ne bomo nikoli točno vedeli, kdo vse je kršil kak zakon in kako. Ne samo Veber. Ampak morda še kdo drug. Vendar je bila lekcija jasna: če želimo delovati v skladu s pravnim redom, s pravno državo, mora Veber oditi. In Telekom moramo prodati. Tujcem.

Žal nimam denarja, da bi kupila Telekom. Če bi ga imela, bi ga kupila. Prisežem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE