1. april v Slovenski vojski: Vojna napoved fake news

8.4.2019 / 06:10 Komentiraj
Daleč smo prišli. Informacija je kredibilna, če je možna in verjetna. Bolj ko je nekaj možno, bolj je res. Res res. Kao.

V slovenskih medijih je lahko 1. april kadarkoli. Vseh 365 dni na leto. Novinarji si novic oz. informacij načeloma ne izmišljajo — ali vsaj ne sami od sebe —, verjamejo pa jim. Verjeti dandanes pomeni, da se ti neko dejstvo zdi verjetno. In če verjameš, potem tudi objaviš.

Tak primer je bila osupljiva in šokantna informacija — oh, ali dandanes mediji sploh še objavljajo karkoli, kar ni osupljivo in šokantno? —, da se generalmajorki Alenki Ermenc “zaradi nesoglasij z obrambnim ministrom Karlom Erjavcem” po manj kot pol leta na čelu generalštaba Slovenske vojske “maje stolček” in da “izgublja podporo vladajoče koalicije”.

Informacija seveda ni bila objavljena zato, ker bi bilo to (preverjeno) res, temveč zato, ker so se začela “pojavljati vedno glasnejša ugibanja”, ali je res kaj na tem. 

Prvoaprilsko novico prepoznaš že po tem, da tisti, ki so jo ubesedili, obvezno uporabljajo jezikovne klišeje kot recimo, ...

NAROČI SE PRIJAVI SE

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE