Jože Tanko in “levičarski anarhisti”. Od Hude jame do hude evtanazije.

5.3.2019 / 06:10 1 komentar
Ali ni grozljivo, da je podpredsednik DZ (SDS) primitivec takega kalibra, da evtanazijo primerja s poboji domobrancev?!
NAROČI SE PRIJAVI SE

Zdi se mi čudno, da so zagovorniki evtanazije lansirali peticijo oz. “pobudo za pravno ureditev pomoči pri dokončanju življenja”. Razumem, da je peticija priljubljena oblika civilnega pritiska, saj zna biti učinkovita — vsaj kot PR —, vendar je tudi mešan blagoslov. Ker je pod državljansko krinko militantna.

Zdi pa se mi ekstra neprimerna za promoviranje debate o evtanaziji. Bomo z mehanizmi Facebook demokracije razmišljali o metafizičnih problemih? Ali pa je problem v tem, da se s tem pač ne moremo sprijazniti?

Z eno od desetih točk peticije predlagatelji pozivajo, “[naj] se v javno razpravo [o evtanaziji] vključijo tudi parlamentarne stranke”.

Rečeno, storjeno. Politiki so komaj čakali. Tako je v nedeljo Jože Tanko (SDS) obelodanil tvit:

“S pobudo za evtanazijo levičarski anarhisti pripravljajo podlago za novo morijo.”

Podpredsednik Državnega zbora. Človek na položaju. Kaj si misli o evtanaziji.

Ô, la condition humaine!

Zdi se mi grozljivo, da je podpredsednik DZ človek primitivec takega kalibra, da si drzne evtanazijo primerjati s vojaško, krvavo, množično, brezpravno povojno morijo. Dovolj noro je že to, da ljudi, naklonjene evtanaziji — ali vsaj razmisleku o njej —, razglasi za “levičarske anarhiste”.

Zanimivo, kajneda? Desničarji, ki so večji del svoje politične platforme zgradili na očitkih nekdanjim komunistom, da niso dovolili dostojnega pokopa svojih žrtev, zdaj odrekajo dostojno smrt neozdravljivo bolnim.

Ali je evtanazija ideološko vprašanje? Na pamet bi rekel, da ne. Ker kje pa smo si najbolj enaki, če ne ravno pred obličjem smrti?

Ampak če je ideološko vprašanje splav, potem se zdi logično, da je ideološko vprašanje tudi evtanazija. In da lahko domnevamo — ali celo vnaprej uganemo —, da se bo še bolj ideologizirala.

Brez ideologije (se) še roditi ne moreš. In le kako bi potem brez ideologije človek sploh umrl? Ô, la condition humaine!

Tudi si nisem mislil, da bo vprašanje nepokopanih postalo problem, ki bo priplaval na površje dobesedno vsakih nekaj dni v zvezi s poljubno, tako rekoč katerokoli, celo najbolj nepovezano témo. Ker kaj hudiča imajo opraviti pobiti domobranci z evtanazijo?

Aja, saj res: zato, ker so v izogib pravičnemu, vendar pravno napornemu, dragemu in zamudnemu sojenju ujete domobrance potamanili taisti ljudje, ki zdaj hočejo v izogib biološko in človeško logičnemu, vendar zamudnemu, dragemu in neuspešnemu zdravljenju terminirati neozdravljivo bolne.

¾ stoletja gor ali dol

Desničarji so nam nastavili to podlo past — ker na to ne znamo in ne moremo odgovoriti —, da pred 75 leti pobite domobrance omenjajo ob vsaki priložnosti kot aktualno dediščino domnevnih levih ekstremistov in anarhistov. In da na naše negodovanje odgovarjajo s pripombo, da bi bili morali problem nepokopanih simbolično rešiti, pa ga nismo, ker da ga še naprej zanikujemo.

Na te očitke ni protiargumentov. Res je, da je strašno, da se je po vojni, ko je komajda napočil mir, zgodila še ena, še tem bolj nesmiselna in gnusna morija — in za nameček še brezpravna.

Hočejo nam dopovedati, da smo svinje, ker da trdimo, da ni bilo tako. Pa v resnici ne trdimo. Nismo moralni ničvredneži. Samo ne govorimo o moriji vsakih par minut. Še posebej ne v zvezi z evtanazijo.

In ne razglašamo, da so bili tisti, ki so to morijo povzročili, ideološki predniki današnje oblasti. Ma kaj predniki, to vsiljeno identifikacijo so pripeljali do skrajnosti. Kot da gre za ene in iste ljudi. Morilce. Tričetrt stoletja gor ali dol. Če ne verjameš in ne razglašaš, da gre za ene in iste ljudi, ti očitajo, da zagovarjaš morilce. Kajneda. Logično.

Pa saj so to identifikacijo pripeljali do skrajnosti tudi na svoji strani. Tako kot so današnja oblast morilci, ki zlepa ne bo nehala s pobijanjem, pa se imajo oni sami kot opozicija po drugi strani za pobite domobrance. Oni so kao bogi in se jim godi krivica, ker jih v bistvu pobijamo in mečemo v jame in jih nameravamo celih 50 let skrivati.

Pa kaj hudiča je narobe s temi desničarji?! Kaj se jim je zgodilo, da ne nočejo razumeti in spoštovati niti najosnovnejših vprašanj človekovega bivanja?

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE