Delam, kar hočem, in zgledam kot hočem? Ne! Obvezne šolske uniforme!

17.12.2018 / 06:10 Komentiraj
Po mojem bi uvedba šolskih uniform spremenila to mentaliteto laične, liberalistične neobveznosti, poljubnosti, svobode.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Pred dnevi sem spet enkrat naletel pro et kontra članek o šolskih uniformah. Siol je poročal, da v nekem zasebnem vrtcu uvajajo “enaka oblačila za vse otroke” — kar niso nujno uniforme, če prav razumem — in v nadaljevanju pobaral nekaj strokovnjakov, kaj si o tem mislijo.

Brez eksplicitne poante je bilo mogoče iz teksta razbrati, da Slovenija tako socialno kot pedagoško ne samo da ni pripravljena na drastično lifestyle spremembo, ampak da niti ni primerna.

Za začetek sem bil presenečen, da zloglasni Dušan Merc, upokojeni prulski ravnatelj, zastopa takó trdo stališče, kot da ne bi imel že skoraj vso kariero upravičenih pripomb na tako imenovano liberalno šolo oz. vzgojo.

Merc je skratka proti uniformam, “ker ustvarjajo nesvobodno klimo in vzdušje”, “pomenijo hierarhijo” in “zahtevajo posebno obliko vedenja, odnosov”.

Drugi sogovornik, dekan Pedagoške fakultete, pa pravi, da se mu zdi “neustrezno, da bi na ta način prikrivali socialne razlike”.

Ustrezen in neustrezen način prikrivanja

No, tendenciozen znam biti tudi jaz.

Uvedbo šolskih uniform sem zagovarjal med prvimi. Po več kot desetih letih ugotavljam, da moji argumenti za še vedno stojijo — žal pa opažam, da so tudi argumenti proti uniformam vedno bolj za lase privlečeni.

“Neustrezno prikrivanje socialnih razlik”? Ali hoče dekan reči, da obstaja “ustrezen” način prikrivanja? Ali pa morda hoče reči, da socialnih razlik sploh ne bi smeli prikrivati? Ker so pač dejstvo?

In zakaj sploh uporablja to kompromitirano, tako rekoč pejorativno besedo “prikrivati”? Če socialnih razlik že nočemo (ali ne moremo) prikrivati, pa jih lahko najbrž delamo vsaj manj vidne, ne? Poudarjali jih že ne bomo, pa če so še tako ne nepravične.

Ideološka indoktrinacija

Pri šolskih uniformah namreč sploh ne gre za socialne razlike. Debata o prikrivanju ali kazanju socialnih razlik je tipično slovenska obsesija prikrajšanih, ki ne brez razloga cenijo, če ne celo terjajo socialno enakost ali vsaj enakopravnost, in privilegiranih, ki zaradi dediščine egalitarizma iz političnih nagibov poudarjajo neenakost kot pozitivno družbeno gibalo.

Ampak ne. Bistvo uniform je pedagoško, vzgojno.

Šolske uniforme ne bi bistveno posegle v sama družbena razmerja, temveč bi korenito spremenile pojmovanje šole kot ključnega organa za socializacijo ali, če hočete, ideološko indoktrinacijo.

Šolski sistem je ideološki, kakorkoli že obrnemo — toda sistem brez ideologije, kakršen je slovenski, ima problem, ker je razpuščen in ga nič ne drži skupaj.

Po mojem bi uvedba šolskih uniform bistveno spremenila to podzavestno, samoumevno, nereflektirano mentaliteto laične, liberalistične neobveznosti, poljubnosti in svobode, da delam, kar hočem, in zgledam, kot hočem.

Represija individualnosti

Naj se citiram, ker se mi zdi to bistveno:

“Represija individualnosti na šolskem sartorialnem nivoju ne bi na noben način škodila razvoju otrokove ali mladostnikove osebnosti ali celo kratila pravic njihovih staršev. Ravno nasprotno! Šolsko polje — kot levičarska pedagogika prijazno in učeno imenuje te zadeve — je (ali bi vsaj moralo biti) prežeto z redom in pravili, ki zahtevajo različne vzorce enakega obnašanja za vse udeležence učnega procesa: enotno oblačenje bi kvečjemu prispevalo k utrjevanju zavesti o nujnosti tega reda in pravil. Šolajoča se populacija naj ve, da se v šoli ne more in ne sme enako obnašati kot doma in drugod v prostem času — in zakaj bi potem tudi v šoli paradirali v svojih razvlečenih ali izzivalnih cunjah?”

Soy Luna optimista

Glede na to, da o šolskih uniformah vedno razmišljamo kampanjsko, potem pa na to temo spet za lep čas pozabimo, si ne delam utvar, da bi jih nekega dne v Sloveniji morda zares uvedli.

Ali pa tudi ja. V omenjenem članku berem, da več kot štiri petine vprašanih nasprotuje šolskim uniformam, slaba petina pa jih podpira. Ta drugi rezultat se mi zdi kar obetaven. Morda pa se bodo TV serije, s katerimi targetirajo naše otroke — po segmentih: od vrtca do mature — in v katerih praviloma nastopajo otroci in mladina v šolskih uniformah, Slovencev le prijele. Vsaj staršev.


Opomba: Kolumna je bila prvotno objavljena v tiskani izdaji Večera v nedeljo in na spletni strani Večera v nedeljo, 16. decembra 2018, pod naslovom Šolske uniforme? Jaz sem za!. Verzija na Fokuspokusu je editirana.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE