Hagiografski samoprispevek k liku in delu nesmrtnega ljubljanskega župana

21.9.2018 / 06:08 Komentiraj
V 23 letih ugasnil kup pomembnih publikacij, ki so izhajale z javnimi sredstvi, glasilo MOL Ljubljana pa še kar izhaja.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Glasilo Mestne občine Ljubljana, letnik XXIII, številka 7, september 2018, ISSN 1318-797X: na naslovnici fotografija dobrega ducata na tla posedenih prvošolčkov z rumenimi ruticami — na sredi pa župan MOL Zoran Janković. Tudi on sedi na tleh, tudi on ima okrog vratu rumeno rutico.

Za razliko od otrok je Janković edini na fotografiji prisrčno nasmejan.

Gre za zadnji primerek tega spama, ki ga v glavnem mestu vsi dobimo v nabiralnike. Fotografija s prvošolčki — tako rekoč tematska, ker za to pač tokrat gre — verjetno ni prva slavilna, ki si jo je Janković privoščil, niti najbrž prva sploh, če upoštevamo njegove predhodnike.

Karkoli že si mislimo o naslovnici, fotografija je očitno pritegnila poglede — pa čeprav samo zato, ker so mnogi pripominjali, da Janković pozira kot kakšen Tito, ki bi otroke pravkar lastnoročno sprejel v pionirsko zvezo.

121.800 izvodov

Kdo bi si mislil, da Ljubljana izhaja že 23 let! Od 1995! Preprosto preverjanje pokaže, da je bila lansirana pod vladavino dr. Dimitrija Rupla.

In če smo že pri tem — in če me spomin ne vara —, v skoraj četrt stoletja tudi nikoli ni bila redizajnirana. Ker tako genialno zgleda, kajne. Niti ni zamenjala, da ne rečem racionalizirala distribucijske platforme. Ker je zelena prestolnica Evrope tako zelena, da lahko za svoj papirnati PR poseka par dreves — in tako bogata, da si lahko privošči tisk v ne več ne manj kot 121.800 izvodih (mesečno)!

In ne samo to. V teh 23 letih je cela vrsta zanimivejših, pomembnejših, koristnejših publikacij izgubila javna sredstva in prenehala izhajati — v mislih imam predvsem kulturne —, Ljubljana pa še kar izhaja in izhaja in nas razveseljuje s hagiografskimi samoprispevki k liku in delu našega nesmrtnega župana.

“Direktor Ljubljane”

Otrokom se zdi super, če jih peljejo na Magistrat ali če jih pride Janković sam obiskat v vrtec ali šolo. Zoki se jim zdi frajer. Vem. Vsaj včasih je bilo tako, če lahko sodim po svojih. Eden od sinov si je v neki fazi kar naprej prepeval tisti psevdo-Gangnam štiklc od Denisa Avdića z refrenom: “Jest sem vedno dobre vole, jest sem Zoki kralj!”

Drugi sin pa je za Jankovića nekaj časa govoril, da je “direktor Ljubljane”. Enkrat so jih z vrtcem peljali na Magistrat. Otroci so bili navdušeni. Pa najbrž ne samo zato, ker so jim postregli s piškoti. (No, tudi na Pahorjevem dnevu odprtih vrat je sladoled pomembna atrakcija.)

Otroci so ga šli obiskat prav na dan — enkrat jeseni 2011 —, ko nam je hotela skupina prominentnih fanov s Kučanom na čelu Jankovića speljati s funkcije direktorja glavnega mesta na položaj direktorja države.

Ali pa je to bilo takrat, ko je svojo namero dramatično obelodanil na mitingu lokalne istine na Kongresnem trgu? (Par dni gor ali dol, ne spomnim se točno.)

Spoznavanje narave in družbe

Takrat sem vzgojiteljici rekel, da se mi ne zdi prav, da otroke vozijo na Magistrat — pa mi je zaprla usta, da otroke redno peljejo na Magistrat, ker to pač spada k “spoznavanju narave in družbe”. Že prej, ko še ni bilo Jankovića, pa tudi po njem da jih še bodo.

Kako predšolskemu ali predpubertetnemu otroku dopovedati — če sploh —, da z Jankovićem ni vse v redu? Kako otroku razložiti, da je Janković levi populist? Ali celo fukfehtar? Da bi nam bilo na svetu in v Ljubljani bolje, če bi bil župan nekdo, ki otrokom iz vrtca ne bi postregel s piškoti, ampak raje postoril kaj drugega?

Seveda pa Jankovićeva fotografija s prvošolčki paše v to gratis revijo. Tako kot na občini še niso pogruntali, da je brezplačni tisk distribucijsko in propagandno passé, se tudi še vedno ne zavedajo, da je fotografiranje z otročki — kakorkoli že jih sami vzgajamo za državljane — v današnjih časih samo severnokorejski strel v koleno.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE