Američani bi takoj imeli takšen socializem kot mi v Sloveniji

19.9.2018 / 06:08 6 komentarjev
Večina Slovencev ni nikoli živela v družbi, kjer je zdravstvo in šolstvo zasebno. Zato nimajo pojma, koliko to stane.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Zakaj se človek preseli iz Amerike v Slovenijo? Okej, rekli boste, da zaradi ljubezni. Takšnih primerov je kar nekaj. Ampak zakaj bi se človek preselil iz ZDA v Slovenijo, če ne gre za ljubezen?

Če vprašate Slovence, večina ne bi znala odgovoriti. ZDA so namreč za Slovence Amerika. Amerika kot obljubljena dežela. Intimno si znam odgovoriti na to vprašanje. Ker sem se tudi sama nekoč odločila, da se vrnem iz ZDA. Vendar ne vem za veliko Slovencev, ki bi poznali odgovor.

Nedavno pa sem srečala dva Američana, ki sta mi vse skupaj podrobno razložila.

Iz Seattla v Maribor

Bil je vroč popoldan. S hčerko sva zavili na sladoled v eno bližnjih slaščičarn. Z nama je bil najin kuža. Pri sosednji mizi je sedel par v zgodnjih zrelih letih. Izkazalo se je, da sta Američana. S psičko. Jasno, da sta psa takoj stopila v kontakt. Kar je bil povod za našo komunikacijo. Zamenjati osnovne podatke o psih.

Beseda je dala besedo. Vprašala sem ju, ali jima je kot turistoma Slovenija všeč. Pa sta mi odgovorila, da nista turista. Ampak da tu živita. Da sta se preselila sem, ko sta se upokojila. Iz Seattla v Slovenijo.

Ko sem ju nekoliko cinično vprašala, ali sta se zmotila, sta odvrnila, da ne. Da sta bila pred tem v Sloveniji že večkrat. Nato je prišla upokojitev. In sta se odločila, da se bosta preselila. Najprej v Ljubljano. In nato v Maribor. Kjer zdaj živita že nekaj let.

Američan pravi, da ne razume, zakaj hočejo Slovenci zasebne šole. In zasebno zdravstvo. Žena navdušeno prikimava in dodaja, da privatno zdravstvo pomeni manj storitev za več denarja. Torej dražje storitve. Ki so tako drage, da si jih velik del Američanov sploh ne more privoščiti.

Blizu in daleč

Gospa in gospod nista kakšna hipija. Radikalna socialista. Ali kaj podobnega. Gre za resen par v zgodnjih zrelih letih. Mož je bil v ZDA odvetnik, žena pa medicinska sestra. Imata otroka. Sina. Ki se je potem, ko je starša nekajkrat obiskal, tudi sam odločil, da se bo preselil v Slovenijo. In se je.

Kot računalniški strokovnjak je sin brez težav dobil službo. Dela v Ljubljani. Čez teden, ko je v službi, njegovo psičko čuvata mama in oče v Mariboru. Živijo blizu. Ura vožnje z avtom je za ameriške pojme blizu, mi povesta.

To vem. Ko sem pred časom živela v ZDA, sem spoznala, da razdalje razumejo povsem drugače kot v Sloveniji. Kar je za Američane blizu, je za Slovence že daleč. Ali zelo daleč. Kar je za Američane daleč, pa si Slovenci sploh ne predstavljajo kot razdaljo, ki bi jo hoteli premagovati tedensko. Kaj šele dnevno.

Kvaliteta življenja

Američana se strinjata, da je to, da je Slovenija majhna, velika prednost. In dodajata, da je še večja prednost to, v kakšni družbi živimo. Da je to tisto, zaradi česar sta se preselila v Slovenijo. Da jima ni bilo nikoli žal. Še več! Dlje ko živita v Sloveniji, bolj sta zadovoljna s svojo odločitvijo, da se preselita.

Moški razlaga, da si v ZDA ne bi mogla privoščiti takšne kvalitete življenja. Če bi živela v ZDA, bi še vedno delala, čeprav sta že v pokoju. On kot odvetnik, žena pa kot medicinska sestra. Da imata v ZDA veliko prijateljev, ki morajo še naprej delati, čeprav so že upokojeni. Delajo, dokler zmorejo. Sicer ne bi imeli dovolj denarja za kvalitetno socialno in zdravstveno zavarovanje. Da bodo imeli dovolj denarja za zdravljenje, ko bodo zboleli.

To je nočna mora vseh Američanov, ki jih poznam: da bodo zboleli in da ne bodo imeli denarja za plačilo zdravljenja.

Javne storitve

In potem je prišel na vrsto najbolj udarni del. Američan je povedal, da si v Sloveniji lahko privoščita bistveno bolj kvalitetno življenje kot v ZDA. Prvič zato, ker je vse ceneje, in drugič, ker v Sloveniji obstajajo kvalitetne javne storitve.

Pravi, da ne razume, zakaj hočejo Slovenci zasebne šole. In zasebno zdravstvo. Žena navdušeno prikimava in dodaja, da privatno zdravstvo pomeni manj storitev za več denarja. Torej dražje storitve. Ki so tako drage, da si jih velik del Američanov sploh ne more privoščiti.   

Sledi ameriški slavospev slovenskemu javnemu zdravstvu. Ki ni teoretičen. Ampak empiričen. Ki temelji na izkušnjah. Američan je bil pri nas operiran. Pove, da nima nobenih pripomb. Niti najmanjših.

Ne vemo, kaj imamo

Vpraša me, kaj mislim, zakaj želijo Slovenci ukiniti javno zdravstvo in šolstvo in ju zamenjati z zasebnim. Moj odgovor je preprost: velika večina ni nikoli živela v družbi, kjer je zdravstvo in šolstvo zasebno. Zato nimajo pojma, koliko zdravljenje in šolanje v takšnem sistemu stane. Zato tudi ne vedo, da si sami tega ne bi mogli plačati. V Sloveniji živi samo peščica ljudi, ki bi si lahko plačali recimo zdravljenje raka ali resnih srčnih obolenj.

Američan se strinja. In pripomni, da je isto s šolskim sistemom. Da tudi glede tega Slovenci ne vedo, kaj imajo. Da tudi tega ne smemo sprivatizirati.

Seveda se strinjam. Analizo razlogov, zakaj z ženo živita v Sloveniji, zaključi s pripombo, da v ZDA ljudi strašijo, da je to, kar imamo v Sloveniji, socializem. Toda po njegovem bi bili vsi Američani takoj za tak socializem, kot ga imamo mi, če bi ga le v praksi izkusili. Po njegovem nihče več ne bi hotel ameriškega sistema.

Razidemo se z obljubo, da se kmalu spet srečamo.

Režiser Michael Moore v svojem satiričnem dokumentarnem filmu Kje bo naslednja invazija, v katerem primerja javno šolstvo, zdravstvo in druge nam samoumevne javne storitve v nekaterih evropskih državah (tudi v Sloveniji) z liberalno ureditvijo v ZDA. — [Fotografija: © Dog Eat Dog Films.]

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE