Christopher Wylie: “Demokracija je varnostno vprašanje.”

30.8.2018 / 06:08 Komentiraj
Kako kapitalskim centrom moči, nacionalnim varnostnim službam onemogočiti dostop do zaupnih podatkov o naši zasebnosti?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Brexit in Trump sta rezultat aktivnega in targetiranega manipuliranja volilcev s pomočjo družbenih medijev, predvsem Twitterja in Facebooka. Oba primera sta pokazala, kako zlahka je zmanipulirati tudi najpomembnejše nacionalne odločitve, če big data o vzorcih obnašanja, osebnih preferencah in referenčnih krogih najbližjih prijateljev pade v roke algoritmom specializiranih analitskih podjetij in če se ta iz komercialnih razlogov vključijo v politične kampanje.

Dokler so algoritmi analitskih podjetij delali samo za posamezne ponudnike blaga in storitev in tako pomagali spreminjati nakupne in potrošniške navade ljudi, je bila zadeva sicer tudi sporna v svoji manipulativnosti, vendar še nekako v okviru sprejemljivega.

Ko pa so algoritmi analitskih podjetij in zbiratelji “velikih podatkov” vstopili v službo političnih kampanj, je postala zadeva zelo resna. Ogrožena je demokracija.

Slutnja

Spodaj je del Economistovega intervjujaChristopherjem Wyliejem, žvižgačem iz Cambridge Analytice, ki je razkril, kako je njegovo podjetje prek Facebooka po naročilu manipuliralo obnašanje volilcev v Veliki Britaniji pred Brexitom in v ZDA pred predsedniškimi volitvami leta 2016.

Ne pozabite, da je Cambridge Analytica samo eden od razkritih primerov tovrstnega manipuliranja. Drugih — razen podobnega ruskega vmešavanja v ameriško predvolilno kampanjo leta 2016 in filipinskih predsedniških volitev — ne poznamo. Lahko jih samo slutimo. Kar pomeni, da je grožnja demokraciji še toliko večja.

Zaščita demokracije

Ključno vprašanje je, kako zasebnim kapitalskim centrom moči in nacionalnim varnostnim službam onemogočiti dostop do podatkov o naši zasebnosti in kako jim učinkovito preprečiti ciljane manipulativne napade na naše vzorce obnašanja.

“Težka bo,” priznava Wylie. Toda “demokracija je nacionalno varnostno vprašanje”, zato bo treba najti ustrezne načine, da zavarujemo demokracijo.

Christopher Wylie za Economista

“Bil sem priča nastanku privatne, paralelne operacija za zbiranje podatkov, ki je bila podrejena samo predsedniku in njegovim političnim svetovalcem — brez kakršnegakoli zunanjega vpogleda in nadzora,” pravi mladenič z roza lasmi in obraznim piercingom, ki se sam deklarira kot kanadski queer vegan.

Wylie je pri Cambridge Analytici sestavil podatkovno ekipo, pozneje pa je odstopil, ko je videl, kako destruktivnim cioljem služijo njegovi talenti — in nazadnje vse skupaj še javno razkril, ko je dojel razsežnosti monstruma, ki ga je pomagal ustvariti.

Po razkritju g. Wylieja sta ameriški Kongres in britanski Parlament zaslišala vpletene. Britanski varuh zasebnosti, Urad informacijskega pooblaščenca, je oglobil Facebook z najvišjim možnim zneskom — čeprav zanje zanemarljivih pol milijona funtov.

V intervjuju za Economistovo Open Future iniciativo g. Wylie trdi, da v političnem ozadju mnogih držav preži še veliko Cambridge Analytic, ki ogrožajo tako zasebnost posameznikov kot demokracijo samo.

“Spremeniti moramo svoj mindset,” pravi, “in dojeti, da je varovanje naše demokracije vprašanje nacionalne varnosti.”


OpombaTekst je bil objavljen v sredo, 29. avgusta 2018, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom Kako varna je demokracija v času socialnih medijev in big data?. Tekst na Fokuspokusu je editiran. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

Christopher Wylie

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE