Jezikovna milica odslej Jezikovna policija na Fokuspokusu

5.2.2015 / 12:21 Komentiraj
Štejemo si v čast, da bo strah in trepet nepismenih v medijih in na družbenih omrežjih odslej inkorporiran v Fokuspokus.
NAROČI SE PRIJAVI SE

  • Kdo točno je bil doslej Jezikovna milica — ustanovljena leta 2011 —, bo še naprej ostala dobro varovana skrivnost.
  • Jezikovna milica bo preimenovana v Jezikovno policijo in s Toporišičeve 13 preseljena v novo rubriko na Fokuspokusu.
  • Fokuspokus bo inkorporiral tudi Slogopedijo, najrecentnejšo in najproduktivnejšo jezikovno instanco s Twitterja.
  • JP odslej kot good cop/bad cop: ne samo s pendrekom po glavi, temveč tudi s prijaznimi nasveti za večjo jezikovno varnost.
  • Policijski kordon bo pokrival slovnične in faktualne blamaže, stil, pa tudi bolj zapletene aspekte jezika in pisanja.

Jezikovna milica je mrtva, naj živi Jezikovna policija

Jezikovna milica (@jezikovnamilica) je bila na Twitterju ustanovljena julija 2011 in se je predstavila z naslednjim biom: “Klub slovničnih partizanov na IV. jezikovni postaji ljudske milice v Ljubljani", kot lokacijo pa je navedla fiktivni naslov “Toporišičeva 13, Gestapograd".

Brezosebni cinizem usode utegne poskrbeti, da po smrti profesorja Toporišiča ta naslov ne bo več samo fiktiven.

Attitude Jezikovne milice je bil brutalen in učinkovit. Kdor je naredil slovnično napako, jih je dobil s pendrekom po glavi: “debil(i) nepismeni", “kolikokrat ste v osnovni šoli ponavljali", “ignorant" in podobne, sicer vedno upravičene pripombe, a izrečene brez vsakršnega takta ali kaj šele razumevanja do grešnikov.

Policija niso samo pendreki

Uredništvo Fokuspokusa je z originalno Jezikovno milico prišlo do spoznanja, da je prišel čas, ko je ljudi treba jezikovno vzgajati tudi na bolj sofisticirane, pedagoške načine.

Nova Jezikovna policija bo tako še vedno represivni organ — ker za to seveda gre —, vendar bo po drugi strani tudi konstruktivna in afirmativna.

Družbena vloga policije — ne le Jezikovne — je pestra: če pride do izgredov, posredujejo specialci v popolni bojni opremi ter s solzilcem, vodnimi topovi in rokoborskimi veščinami; včasih pa je potrebno samo to, da prijazen striček policist ustavi promet in omogoči prvošolčkom, da varno prečkajo cesto.

Policistov bo zdaj več, kot je bilo prej miličnikov. Vsaka od uradnih oseb bo imela pravico govoriti s svojim glasom in uporabljati prijeme, ki jih sama najbolje obvlada.

Žanrsko pa to pomeni, da bodo jezikovne vsebine segale od do 140 znakov dolgih tvitov in razširjenih, razloženih tvitov na strani Fokuspokus, pa do tekstov kot člankov na temo jezika.

Kljub temu pa bomo tudi na Fokuspokusu v okviru Jezikovne policije ohranili anonimnost oz. psevdonimnost. Avtorji — se pravi policisti — ne bodo podpisani ali kvečjemu z izmišljenimi imeni. (You don't wanna know kdo so.)

Dosedanja Jezikovna milica bo tvitala kot Jezikovna policija. Njeni tviti bodo objavljeni (ali retvitani) tudi na računu Fokuspokusa.

Slogopedija

Prav tako si štejemo v čast sodelovanje s Slogopedijo. Kako bi lahko na Twitterju spregledali nekoga, ki si je izmislil slogan: “V slogu je moč"?

@sloslog bo s svojimi uglajeno avtoritativnimi pripombami na Twitterju ostal Slogopedija. Tudi ta oseba ostaja anonimna oz. skrita za simbolično identiteto Matije Čopa z Langusovega portreta. Tvite si bomo med seboj delili in promovirali.

Daljši teksti bodo na željo avtorja podpisani. V uredništvu bomo veseli vseh angažiranih in dobronamernih, teoretičnih in praktičnih prispevkov poznavalcev jezika.

Tudi lektorjev.


Nasvet/predlog dneva (če smo že pri tem):

Glagol “retvitniti/retvitati" (dovršna/nedovršna oblika) — pri katerem je vedno obstajala dilema, ali v pisni obliki uporabiti predpono “re-" ali “ri-" — odslej slovenimo kot “ponatvitniti/ponatvitati.)

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE