Ne bom volil te in te in te in te in te in te stranke. Volil bom Pirate.

31.5.2018 / 06:08 Komentiraj
Okej, okej! Ja, bom volil. V nedeljo grem kljub vsemu na volitve. Volil bom po sistemu izločanja. Kdo že vnaprej izpade.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Niti na najtežjih izpitih niso od mene zahtevali toliko védenja, razumnosti in razsodnosti, kot ga zdaj od mene pričakuje vabilo na volitve. Pa sem bil pri birmi, da ne boste mislili! Če drži, kar pravijo, potem sem dar razumnosti načeloma dobil. A tudi s tem bonusom ne gre tako zlahka, kot si morda predstavljajo nebirmani.

“Pejd volt!” me vabijo intelektualci na družbenih omrežjih in v javnih medijih. “Udeležba na volitvah je dolžnost odgovornega državljana.” — “Če ne voliš, se potem ne pritožuj!” Itd.

Okej, okej! Ja, bom volil. Ampak koga, te vprašam?! Vsi govorijo eden čez drugega, da je treba na volitve. Nihče (razen strank in kandidatov samih) pa ne pove, koga! Najbrž ne gre samo za to, da samo greš na volitve in nekaj obkrožiš. Magari stranko z najlepšim logotipom.

Ali zahtevam preveč?

No, vsaj tale peterica Avbelj–Lisjak Gabrijelčič–Masten–Porčnik–Turk se je jasno opredelila. Blagodejno. Tega bi si želel več. Da izpostavljene osebnosti povedo, koga bodo volili. Kdor ima nadpovprečen uvid v družbenopolitična vprašanja, naj ga deli s tistimi, ki ga nimajo. Ali zahtevam preveč?

Ker tudi ne gre samo za to, da tehtaš ideje, vrednote, programe. To bi še nekako šlo. Recimo.

Ampak to je samo ena dimenzija. Ocenjuješ tudi sposobnost in operativnost političnih strank. Pa njihovo kredibilnost in avtonomnost. Pa še kaj.

Nekateri družbeni problemi so neideološki. Pri teh problemih gre bolj za to, ali zaupaš strankam, da se bodo res borile proti korupcijsko-politični prepletenosti — na katero opozarjajo tudi Dobovškova Dobra država, bivši SMC-jevec Branko Zorman, navsezadnje tudi SDS & Co. in mnogi drugi —, ali pa jih imaš na sumu, da v tem boju ne bodo sodelovale ali ga celo ne bodo niti prepoznale.

Jako veliko kombinacij

Prav zaradi teh razlogov se lahko zgodi, da stranka, s katero se idejno sicer najbolj strinjaš, izgubi tvoje zaupanje — ali pa tudi, da ravno v tisto, s katero se idejno strinjaš najmanj, polagaš največ zaupanja.

Možne so tudi vse druge kombinacije: sposoben, sorodnih prepričanj, nevreden zaupanja; nesposoben, sorodnih prepričanj, vreden zaupanja; itd. Če vsako od teh treh spremenljivk ocenjuješ na recimo sedemstopenjski lestvici, je število možnih kombinacij že jako visoko.

In če nadalje privzamemo, da izbrane spremenljivke niti niso enako pomembne in da jih niti ni možno dati pod skupni imenovalec in sešteti vseh točk, se razumnost volilne izbire hitro spremeni v čudno, prečudno intuitivno izbiro, ki je precej bolj povezana z občutki kot pa z razumom.

Naj mi zato nekdo pokaže Um, ki verjame, da se bom znal dobro odločiti in me v tej veri tudi pooblasti za odločanje. Naj mi ga pokaže. Primazal mu bom — namreč Umu — takšno zaušnico, da se mu bo poznalo še do naslednjih volitev. Rednih volitev!

Skratka:

Skratka, v nedeljo bom šel kljub vsemu na volitve. Volil bom po naslednjem sistemu izločanja:

  • Ne bom volil za stranke, katerih predsedniki se mi zdijo bolj ali manj nesposobni.
  • Ne bom volil za stranke, katerih ideale imam za nazadnjaške relikte predprejšnjega stoletja.
  • Ne bom volil za stranke, ki niso sprejele politične odgovornosti za škodljiva ravnanja v preteklosti.
  • Ne bom volil za stranke, ki pri vsej svoji enormni politični moči niso izpeljale ali hotele izpeljati potrebnih reform.
  • Ne bom volil za stranke, ki širijo ksenofobna sporočila.
  • Ne bom volil za stranke, ki ne znajo pravilno sestaviti kandidatnih list.
  • Ne bom volil za stranke, katerih program je konstruktiven in uresničljiv samo na nadnacionalni ravni, na nacionalni pa deluje destruktivno.
  • Ne bom volil za stranke, ki problemov (in priložnosti) informacijske družbe 21. stoletja niti ne prepoznajo, kaj šele, da bi se jih poskušale lotiti.
  • Ne bom volil za stranke, ki bi pridobljene pravice žensk postavile pod vprašaj.
  • Ne bom volil …

Ne. Volil bom Pirate. Če bom naredil napako, bo kriv zgoraj oklofutani Um. Morda mu lahko še vi eno primažete. Itak nič ne čuti.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE