When Harry met Meghan: V Britaniji dogodek leta, v Sloveniji postsocializem

18.5.2018 / 06:08 2 komentarja
Je pri nas kaj kraljevskega? Na to si odgovorimo, če hočemo najti nacionalni ponos in enotnost — pa tudi nekaj glamurja.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Na Otoku se v zadnjih mesecih, tednih in dneh — zdaj že odštevajo ure —, mrzlično pripravljajo na veliki dogodek v kraljevski družini. Poroka princa Harryja in Meghan Markle velja v Veliki Britaniji za dogodek leta in dejansko ustvarja vzdušje svečanosti in pričakovanja.

Toda v resnici je še veliko več kot to. Gre tudi za prvovrstni promocijski in turistični dogodek, od katerega si obetajo znatno povečanje prihodka v gospodarstvu.

Podobno je bilo že ob poroki princa Williama in Kate Middleton. Mnogi delodajalci so se takrat in zdaj odločili zaposlenim omogočiti, da si vzamejo prost dan.

Tokrat so napovedi še bolj ambiciozne, ker je nevesta Američanka in si zato obetajo še bolj globalno občinstvo. BBC, še vedno ključna britanska medijska hiša bo dogajanje prenašala v živo na vseh obstoječih platformah in kanalih.

Čas pravljic

Dogodek pa ne bo samo spodbudno deloval na gospodarstvo, temveč bo tudi povezal državo in dosegel, da bo narod spet enkrat zadihal kot eno.

Ta evforija recimo spodbuja ljudi, ki živijo blizu gradu Windsor, kjer bo poroka, da oddajajo hiše v najem. Obiskovalcev pričakujejo toliko, da bodo bari in pubi ta vikend odprti dlje kot ponavadi. Oblikovalci in rokodelci so si za to priložnost omislili različne produkte in spominke.

Vse to nas postavlja v nek drug čas — čas princev in princes, ki jih podaniki občudujoče spremljajo. Ta čas pravljic je za vse razen za Britance videti nadrealistično ali celo groteskno.

Rojalizem

Toda identifikacije s kraljevsko družino ne čutijo samo starejši Britanci, temveč očitno tudi mlajše generacije. Tradicija rojalizma oz. monarhizma je v Združenem kraljestvu tako močna in vztrajna, da so jo ponotranjile vse generacije.

Še več! Danes, v tej vznemirljivi in negotovi Evropi in z brexitom zaznamovani Veliki Britaniji, prinaša ta zgodba olajšanje, morda celo priložnost za poenotenje naroda. Mediji prinašajo novice v tem smislu, češ, “končno spet prihaja dan, ko bomo vsi v Veliki Britaniji povezani” ali “spet se bomo počutili kot država”.

To zveni do neke mere smešno, vendar je za današnjo Britanijo zelo resnično.

Kaj pa mi?

V socialističnih državah, kjer smo se vzvišenosti plemičev posmehovali, nismo pa videli drugih aspektov teh družbenih posebnosti in ureditve, si tega občutka seveda ne moremo niti predstavljati ali kaj šele pričarati.

A v vsakem primeru je res, da v naših krajih ne obstaja nič takega, kar bi nas kot državo povezalo. Državljani posvečajo medijem v predvolilnem obdobju sicer nekaj več pozornosti, vendar je učinek ravno nasproten. Volitve bodo zagotovo še poglobile prepade med nami, med “našimi” in “njihovimi”.

Ali je pri nas kaj kraljevskega? Na to bi si morali odgovoriti, če hočemo najti nacionalni ponos, narodno enotnost — pa morda tudi nekaj glamurja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE