Svetovni dan svobode medijev: Biti na drugi strani je za medije edina pot

4.5.2018 / 06:10 Komentiraj
Naj ostane upanje za idealizirano, a nujno poslanstvo medijev, ki je del vsake novinarske zgodbe in demokratične družbe.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Unescov svetovni dan svobode medijev, kot ga je za 3. maj razglasila Generalna skupščina OZN pred 25 leti, nas kot vsako leto — letos pod sloganom Keeping Power in Check: Media, Justice and the Rule of Law — opozarja na družbeno vlogo novinarjev in medijev. 

Novinarji in mediji so stalni kontrolorji moči, kar jih vedno postavlja na drugo, nasprotno stran od politične in ekonomske elite. To je edina pot za zagotovitev pravega poslanstva medijev in novinarjev.  Predvsem mora družba medijem to pozicijo — biti na drugi strani — omogočati.

Tudi zato je bila osrednja tema letošnjega praznovanja omogočanje zakonodajnih okvirov za neodvisnost medijskega prostora. Medijska zakonodaja, ki je v Sloveniji že več let nedotaknjena, kaže na popolno vladno ignoranco do medijev.

Še več! Novinarji RTV Slovenija so kot javni uslužbenci popolnoma nejasna kategorija. Drži, da so v službi javnosti, a njihov položaj jim popolnoma verodostojno in predano delati za javnost.

Kdo postavlja standarde?

Osemurni delovnik, plačni razredi in vse drugo, kar spada v demotivacijski repertoar v javnem sektorju, je daleč od možnosti, ki bi jih odgovorno novinarstvo moralo imeti. Ob prilagajanju trenutni politični strukturi na nacionalni in lokalni ravni jih takšno delo postavlja v odvisnost od politične elite, ki bi jo morali kontrolirati.

Biti na drugi strani predpostavlja, da ta druga stran, s katere opazuješ in nadziraš, sploh obstaja. In glede na to, da je posameznikova neodvisnost in avtonomija mogoča šele, ko je zagotovljena institucionalna avtonomija, je jasno, da medijska svoboda ne gre v pravo smer.

Poleg politične je tudi ekonomska elita tista, ki medijem in novinarjem diktira tempo. Morda še nikoli doslej tako odločno in brezsramno. Edino merilo, ki novinarja pripeljejo med zvezde, medij pa v pozicijo moči, so naklade, poslušanost, branost, kliki. In to merilo — kaj medij všečnega ponuja — je seveda prilagojeno temu, kar prepoznavamo kot najnižja družbena pričakovanja. Beri: populizem najnižje vrste.

Čeprav ima volilec vedno prav in da pač mora po svoji želji in navdihu izbirati med najmanj slabimi možnostmi, je pri medijih drugače. Standarde postavljajo medijske hiše — v resnici pa jih zvišujejo ali znižujejo tako, kot jim ustreza.

Idealizirana predstava

To pa je že drugi poudarek letošnjega dneva svobode medijev: regulacija pravice do izražanja in pravice do informiranja na spletu.

Obstaja tveganje, da bi z regulacijo informiranja na spletu posegli v pravico do svobode izražanja. Toda še bolj nevarno je zamegljevanje moči, ki jo ima spletno izražanje in zloraba kanalov komuniciranja. Odgovornost medijev za informiranje po spletu je jasna. Postavljanje okvirov in meja je zato na tej platformi ključno za zaščito odgovornega novinarstva. Razkorak med odgovornim novinarstvom in zavajajočim, populističnim in subjektivnim izražanjem na spletu je ogromen.

Pomembno pa je, da to prepoznajo tudi medijski akterji. Različne platforme (TV, radio, tisk, splet) ne bi smele imeti različnih standardov. Njihovo poslanstvo je v vseh primerih isto. Novinarji ne morejo pozabiti svoje vloge in poslanstva, če se preselijo na splet. 

Spominjam se podobe novinarjev, ki so nam jo predstavljali v poznih 80. letih na fakulteti. Drži, da je bila idealizirana. Tako kot je tudi objektivnost sama ideal, ki se mu približujemo, a ga nikoli ne dosežemo.

Toda če se zavedamo, da stremimo k idealu, za katerega se je v medijskem svetu vredno vedno znova potruditi, potem je še nekaj upanja za medijsko krajino. Upanja tudi za idealizirano, a nujno poslanstvo, ki je del vsake novinarske zgodbe in demokratične družbe.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE