Ta Janković pa ima muda!

26.4.2018 / 06:10 Komentiraj
LJ župan si s prevezanimi očmi razgali prsi in kljubovalno zavpije desničarjem: “Streljajte! — toda zmagali ne boste!”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Jankovićeva namera — ali vsaj najava namere —, da se bo angažiral na volitvah samo zato, da ne bi zmagal Janša, mi je na nek način všeč. Če nič drugega, je s tem dokazal, da ima muda povedati to, kar mislijo tudi drugi konkurenti (tako Janševi kot Jankovićevi), vendar si tega ne upajo povedati naglas.

No, seveda mi ni všeč. To je bil samo preblisk, na kaj vse bodo ljudje mogoče padli. V resnici sem dobil kurjo polt, ko je skorumpirani, diskreditirani, kompromitirani ljubljanski župan rekel, da bo — kakorkoli že se bo do 3. maja odločil in/ali zdilal — “storil vse, da zmaga ostane levi opciji, [ker da] je treba poskrbeti, da bomo imeli odprto, evropsko usmerjeno vlado in ne strahovlade”.

Jankovićeva intervencija skratka dokazuje, da “izrojena levica” — kot radi vsevprek zmerjajo desničarji — vendarle obstaja.

Kdo komu kaj zameri

Janković je za normalnega človeka tako odbijajoč zato, ker ima še vedno politično moč — namreč moč kot možnost vplivanja, da mu naivni ljudje verjamejo in naredijo tako, kot jim on sugerira.

Ne podcenjujmo ga v tem smislu! Živimo v ideološko zaostrenih časih, ko dopisi à la ta Jankovićev zadnji, da ne bo odpovedal prireditve Svetlane Makarovič — češ, “mesto heroj”, “smrt fašizmu, svoboda narodu”, bla-bla … —, padajo na plodna, pognojena in irigirana tla.

Živimo v ideološko zaostrenih časih, ko lahko politik, ki si s prevezanimi očmi razgali prsi in kljubovalno kot kak ilegalec pozove desničarje, češ, streljajte, toda zmagali ne boste, pri mnogih, premnogih ljudeh požanje le iskrene simpatije in občudovanje.

In ali mar mislite, da Jankoviću ljudje zelo masovno zamerijo, da si je zrihtal fuk s farmacevtko, ki ga je prosila za službo? Po mojem več ljudi — mislim, Slovencev! — zameri Trumpu, da se je dol dal s Stormy Daniels in jo potem še podkupil, da je držala jezik za zobmi.

Prepričan sem tudi, da je ljudi, ki Jankovićevo ravnanje v aferi farmacevtka vidijo kot moralno zavržno, če že ne kaznivo dejanje zlorabe položaja, bistveno manj od tistih, ki se zgražajo nad nesposobnostjo sodnice, zaradi katere je zdaj primer ad acta.

Stavim celo, da obstaja presečna množica takih, ki Jankoviću tega ne zamerijo, zamerijo pa sodišču, da ga za to ni zašilo.

V nekem idealnem svetu

Janković je en tak lakmusov papir. Zato bom zdaj radovedno spremljal, kako se bodo leve in desne stranke in politiki na to odzivali.

Ni Janković tisti, ki je dosegel novo dno. On je že na dnu. Novo dno bosta dosegla Židan in Cerar, če se bosta v imenu političnega pragmatizma z njim dogovorila o sodelovanju.

Tudi če se Janković ne bo dogovoril z SMC in SD, je že samo s tem zdaj premešal predvolilne karte. Pa ne samo v tem smislu, da lahko pripomore k boljšemu rezultatu levice, ampak da bo po novem tudi strelovod, v katerega bodo strele z desnice najbolj tolkle.

Če bo Janković torej — nehote, seveda — prevzel nase negativizem desnice in preostanka razočarane Slovenije, bo na ta način razbremenil zlasti Cerarja in že samo s tem izboljšal ali poslabšal njegov rezultat.

V nekem idealnem svetu bi predsednika SMC in SD povabila ljubljanskega župana v svoji strankarski pisarni — ker ne, samo ne na Magistrat, prosim! — in mu rekla:

“Hvala, Zoran, ampak ne hvala. Preveč si kompromitiran. Ne jemlji tega osebno, ampak španovija s tabo bi nam lahko škodila. Gremo mi po svoje. In naj bo predvolilni boj pošten in čist. Naj zmaga boljši. Kar bo, pa bo.”

Če bosta Cerar in Židan dala Jankoviću košarico — ne nujno s temi besedami, ampak če se jim ne bo uspelo nič dogovoriti —, se jima to lahko bogato obrestuje. Veliko podpornikov levice bi znalo ceniti, če bi SMC in SD zavrnili Jankovićevo nespodobno povabilo.

Janković ni več tako močen kot recimo leta 2011, ko so Janševi antipatizerji romali na Magistrat in Jankovića rotili, naj vendar kandidira, da guess who ne bi zmagal na volitvah!

La Droite en bloc et les Suisses neutres

SDS — ki je sicer znana po tem, da ne posluša ali kaj šele upošteva dobrohotnih nasvetov — po Jankovićevem ponovnem vstopu v politiko ne bi bilo treba drugega, kot da se cinično nasmiha. V tem primeru bi od Jankovićeve predrznosti morda celo kaj profitirali.

Toda ponavadi se la Droite en bloc že na veliko bolj benigne leve eskapade odziva z disproporcionalno merjenimi salvami. Zato ne pričakujem, da bodo od 3. maja do 3. junija v zvezi s tem samo modro molčali. Še posebej glasen bo po mojih pričakovanjih njihov medijski in social backup.

In če je Janković res lakmusov papir, potem bo ta odločitev težka — ali morda lahka — za Tonina. Tako kot na levi za Levico. Predvidevam, da se bodo ti zadnji in predzadnji glede Jankovića do volitev delali nevtralne Švicarje.

No, počakajmo najprej do 3. maja, potem pa še do 3. junija. Potem pa še do … — septembra?

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE