Če podpisujete peticije, podpišite peticijo Levice proti ekstra 1,2G€ za SV

14.4.2018 / 06:10 Komentiraj
Politiki ne bodo mogli v nedogled nategovati državljanov, da bi bila SLO brez vojske in dežnika NATO pakta nebogljena.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Tako kot imajo stranke cel kup drugih mehanizmov, da nekaj dosežejo, imam tudi jaz druge načine, da izrazim svoje mnenje.

Zato svečano izjavljam:

Čeprav ne vem, zakaj se je Levica brez upa zmage odločila za ta eminentno državljanski, ne strankarski mehanizem pritiska, načeloma — ampak res samo načeloma! — podpiram njihovo peticijo 1,2 milijarde za razvoj, ne orožje!.

Podpisal pa je seveda ne bom.

Kot star hipi in kot državljan, ki je bil na referendumu 2003 med tisto tretjino veleizdajalcev, ki so glasovali proti vstopu v NATO, sem prepričan, da je družbeno, razvojno, varnostno in diplomatsko noro planirati toliko (dodatnega) denarja za vojsko oz. za v veliki meri pretirane ali celo namišljene, v vsakem primeru pa s strani pakta vsiljene obrambne potrebe.

8 × 8

Kot vemo, letošnji budžet za SV znaša 349 milijonov evrov. V obdobju naslednjih osmih let, o katerem peticija Levice govori, bi/bo Slovenija po sedanjih zneskih za obrambne zadeve že tako ali tako porabila skoraj tri milijarde. Milijarda plus, o kateri govorijo, je seveda ekstra znesek, ki ga je treba prišteti.

Jah, pet milijard gor ali dol, a ne.

Gre — spet — za nakup (56) osemkolesnikov, a ne samo za to. Gre predvsem za “izgradnjo zmogljivosti srednje bataljonske bojne skupine”, k čemur poleg orožja, opreme, modnih dodatkov in vojakov (ki niso espeji) spadajo tudi 8 × 8 Patrie v vrednosti plus-minus četrt miljarde.

(Vir informacij, da se je cena že zdaj kakopak koruptivno zvišala z 207 na 280 milijonov, je po priznanju Levice kdo drug kot nekredibilni Dejan #VsiSmoDejanKarba Karba, vendar v stranki trdijo, da so podatek neodvisno preverili in da drži. Medtem pa je Igor Mekina na Portalu Plus že lani jeseni omenjal ne več ne manj kot 600 milijonov, kar pa je sploh far out.)

Tako imenovana “srednja bataljonska bojna skupina” je eden od Ciljev zmogljivosti Nata 2017 za Republiko Slovenijo, ki so jih lani potrdili obrambni ministri članic.

Grassroots

Levica oz. njen Che Guevara je že marca predlagala razpis posvetovalnega referenduma “o porabi 1,2 milijarde evrov za NATO”, ki bi ga izvedli skupaj z volitvami v DZ. (Ja, ziher.)

No, zdaj so razpisali peticijo, v kateri med drugim pravijo:

“Obrambni ministri Nata so 29. junija 2017 sprejeli dokument Cilji zmogljivosti Nata 2017 za Slovenijo. Prioriteta je oblikovanje dveh srednjih bataljonskih bojnih skupin. Za to naj bi v osmih letih porabili 1,2 milijarde [evrov]. To je več, kot so v zadnjih osmih letih znašali proračun [M]inistrstva za zdravje, in več, kot naj bi stal [D]rugi tir. Podpisniki peticije zapravljanju za orožje nasprotujemo. Zahtevamo, da se denar namesto za nepotrebno oborožitev uporabi za razvoj in blaginjo naše družbe!”

Spomnili so se tudi na zgodovino zgrešenih ali propadlih investicij v slovenskem vojaškem kompleksu: prezgodaj odpisanih tankov in protiletalskega sistema, modernizacije letališča Cerklje brez reaktivnih letal in odpovedane dobave Patrij. Predvsem pa:

“V zadnjih 10 letih smo za vojsko porabili večji delež BDP (1,15%) kot primerljive države (recimo Avstrija: 0,61% ali Češka: 0,89% BDP). Imamo tudi več vojakov na prebivalca. Kljub temu večina enot ni sposobnih za bojno delovanje, kaj šele za obrambo države. Slovenska vojska se je namreč po priključitvi Natu iz obrambne vojske spremenila v ekspedicijsko silo: po številu vojakov na operacijah v tujini smo v vrhu Nata. Če bi se vojska vrnila k svoji ustavni funkciji, ne bi potrebovali tako velike stalne sestave in povečanja izdatkov!”

Pametna izjava. Levici ne bo nihče mogel očitati — no, saj ne, da jim ne bodo —, da so proti vojski. Ampak to grassroots stališče mi je všeč. Če že SV, potem za nas. Ne pa za NATO.

Slovenia first, kajneda?

Na NUK 2 pa smo pozabili

Moje načelno stališče je vedno bilo, da je opletati z ekvivalenti med (ne nujno neprimerljivimi) jabolki in hruškami demagogija — češ, koliko minimalnih plač bi lahko izplačali za ceno nove vladne limuzine ali koliko opernih hiš bi lahko financirali z denarjem, ki je poniknil v bančno luknjo.

V tem smislu je primerjanje izdatkov za vojsko s stroški Drugega tira in še tem bolj z budžetom MZ — ki prozorno aludira na prikrajšanost bolnikov — precej deplasirano.

In če smo že pri investicijah tega velikostnega razreda, naj neglede na njihove primerljive stroške in potrebnost (in bog pomagaj preplačila) pripomnim samo še to: dobili smo TEŠ 6, morda bomo dobili Drugi tir, prej ali slej bomo morda dobili celo fucking Patrie — samo projekt nove univerzitetne knjižnice je potonil na dno pozabe in prioritet.

Da ne bom še jaz izpadel demagog

A kakorkoli: čeprav se je zadeve lotila z bolj civilnodružbeno kot pa politično, parlamentarno vnemo, je Levica je s peticijo proti izdatkom za vojsko opozorila na nekatere nesmisle glede financiranja in statusa Slovenske vojske.

V tem smislu jih podpiram. Na drugi strani so namreč etablirani politiki in stranke, za katere so oborožene sile ultimativna garancija državotvornosti in samobitnosti.

Vojska je dejansko med najdražjimi proračunskimi postavkami, obenem pa tudi med najmanj nujnimi, najbolj paradnimi, že kar ceremonialnimi.

Toda politiki ne bodo mogli v nedogled nategovati državljanov — vsaj ne večine —, da bi bili brez vojske in brez dežnika NATO pakta nebogljeni. Ker tu ne gre samo za načelne zadeve, ampak tudi za zelo konkretne vsote.

Ampak pustimo zdaj prioritete, da ne bom še sam izpadel demagog.

Disclaimer

Peticij iz načelnih razlogov sicer ne podpisujem. Nikoli še nisem podpisal nobene. Tudi tistih nisem, s katerih cilji in stališči sem se strinjal ali od daleč in na tihem simpatiziral. Kot novinar se namreč poslužujem drugih in drugačnih metod za izražanje mnenj in stališč.

Podpisovati lastne tekste morda ni tako učinkovito kot podpisovanje peticij, vendar je to pač cena garancije, da moje mnenje ni v funkciji uresničitve cilja, da nisem z nekom povezan, da nikomur ne pripadam in da nisem del množice.

Ker kolumna tudi ni podružbljen in socialno funkcionalen žanr.

Slogan s plakata na demonstracijah proti vojni v Vietnamu, leta 1969 v ZDA.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE