Osmomarčni orgazem: Rože, bonboniere in darilca in lomilca ženskih src v DZ

10.3.2018 / 06:10 1 komentar
Wernerjev poljubček na lička za pridno opravljanje družbenih vlog v skladu s tradicionalnimi konstrukcijami ženskosti.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Osmi marec je očitno praznik, ko slovenske “žene” — na “dan delovnih žena” — postanejo “dame”. Včasih tudi s posebnim bonusom: na ta dan se lahko v Državnem zboru znajde tudi tak kaliber pevca ljubezenskih šlagerjev, kakršen je Werner.

Ne, ni se povabil sam. Povabil ga je predsednik parlamenta Milan Brglez.

Tako so povzeli ta nepričakovani glasbeni poklon “damam” na MMC RTV Slovenija:

“Na povabilo predsednika Državnega zbora Milana Brgleza sta ob [8.] marcu, mednarodnem dnevu žensk, znani primorski glasbenik Slavko Ivančić in priljubljeni Werner Brozović, [sic!] avlo državnega zbora spremenila v koncertni oder in tamkajšnje zaposlene za kratek čas zabavala z glasbo.”

Kava, sok in keksi

Članek tudi poroča, da je “vse dame predsednik DZ-ja [sic!] še pogostil s kavo, sokom in piškoti”. Pohvalno. Pravijo, da je vse “plačal iz lastnega žepa”.

Namig avtorja MMC-jevega zapisa, da “drugi stroški niso nastali”, bi smeli razumeti tako, da pevca nista nastopila za honorar.

Kasneje so se Ivančić, Werner in Brglez sprehodili “po prestolnici in delili rdeče nageljne” — fotografije pa seveda ovekovečili na družbenih omrežjih.

Ženski samoprispevek k stereotipnosti

Bilo bi malenkostno, če bi drezal z vprašanjem, po kakšnem kriteriju je bila sprejeta odločitev, da v parlament povabijo ta dva pevca in ne koga drugega. Bolj intrigantno je nedvomno naslednje: kdo točno je v imenu “dam” presodil, da sta ravno Ivančić in Werner tista, ki so si ju zaposlene v hramu demokracije najmočneje želele po svojem glasbenem in še kakšnem okusu.

Morda je šlo za izhod v sili pri težavni odločitvi, ker v tistem trenutku kakšni lokalni Chippendalesi niso bili na razpolago?

Kakorkoli, izbira pove veliko — če že ne vsega — o stereotipnem dojemanju žensk in njihovega praznika, ki slaví politično, ekonomsko in socialno enakopravnost žensk v družbi.

Da se razumemo: k tej stereotipnosti velikokrat prispevajo tudi tiste, ki jim je praznik namenjen.

Ultimativni simbol

Že skoraj tragično je bilo opazovati, kako so na najbolj posvečenem kraju, kjer bi sodobno demokratično in politično kulturo morali maksimalno reflektirati, 8. marec spremenili v priklanjanje točno temu tipu reprezentacije ženskosti, ki žensko emblematizira kot objekt, ki ga poljubljamo in naslavlja kot predmet seksualnega poželenja in nenazadnje nadzora.

Čeprav je ta dan namenjen obeleževanju boja za pravice žensk, so jih v DZ fetišizirali in za en dan spremenili v “dame”, osrečene z moško pozornostjo in obložene z rožicami, bonbonierami, priložnostnimi darilci in lomilci ženskih src. V zameno za njihovo pridnost, ker so uspešno prevzele družbene vloge, v katerih ostajajo še naprej vkalupljene v skladu s tradicionalnimi, klasičnimi in seveda moškimi konstrukcijami ženskosti.

Werner je s svojimi poljubi na lička in roke “svojim damam” seveda ultimativni simbol vsega opisanega.

Zakaj je Brglez zardel

Pri RTV Slovenija so na Facebooku opazili še Wernerjvo prijazno javno zahvalo “mojim damam”, torej predvsem poslankam in drugemu zaposlenemu osebju v Državnem zboru:

“Z rožicami smo mnogim polepšali dan. Drage moje dame vse lepo za vaš praznik. Hvala za povabilo predsedniku državnega zbora. Čim več lepih in dobrih dejanj.”

Na javnem servisu seveda niso komentirali.

Celo Slovenskim novicam se je zgodba za trenutek zazdela rahlo pereča in so pri Brglezu zaznali “zardevanje”, ko ga je Werner poskušal objeti. A namig najbrž ni imel kritične ambicije, raje neko drugo.

Prostora za napredek je še nekaj. Mogoče pa pevca naslednje leto povabijo ob kulturnem prazniku?


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v petek, 9. marca 2018, pod naslovom Werner v parlamentu: kako je praznik “dam” razgalil politične stereotipe ženskosti. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

Werner na nekem lanskem nastopu. Fotografija z njegovega Facebook profila.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE