9. marec: matere, partnerke, delavke in karieristke

9.3.2018 / 06:10 Komentiraj
Ženske smo pri združevanju vseh teh vlog sposobnejše od moških. A največji razkorak je v SLO prav v akademskem okolju.
NAROČI SE PRIJAVI SE

V svoji mladostni zagnanosti se nisem veliko ukvarjala z vprašanji spolne enakopravnosti. Verjetno zato, ker sem razumela, da tako pač je. Enakopravnost spolov je zapisana in deklarirana na vsakem koraku — toda kot ženska si jo moraš izboriti vedno znova.

V duhu ambicioznosti in optimizma sem si hotela vzeti to, kar mi po Ustavi pripada. V preteklosti se je namreč pogosto pokazalo, da moraš imeti vsaj za malenkost višjo izobrazbo kot moški, če se hočeš z njim uspešno kosati za isto delovno mesto. Pokazati moraš tudi več delavnosti, truda, rezultatov, če hočeš biti plačana enako kot moški.

Materinstvo

Materinstvo sem po drugi strani razumela kot nekaj, kar prej onemogoča kot pa spodbuja ambicioznost in delavnost izzven domačega gospodinjstva. Osebno sicer trdim, da je materinska vloga najbolj kompleksna in najbolj intuitivno izražena, morda celo najpomembnejša — če seveda imaš to srečo, da si lahko mama.

Materinstvo in vzgojo urejamo v različnih državah različno. V Sloveniji se lahko deklarativno in zakonodajno kar pohvalimo. Matere preživijo z otrokom leto dni porodniškega dopusta. Verjamem, da si vsaka mama v prvi vrsti želi preživeti in izkoristiti ta čas z otrokom, saj je to najbolj dragocena izkušnja njune povezave.

Moji dve porodniški sta bili precej različni. V medijski organizaciji, kjer sem bila odsotna zaradi skrbi za prvorojenca, so bili temu naklonjeni in so pričakovali, da bom izkoristila ta čas za to, čemur je namenjen — njihova sodelavka pa bom le občasno, če tako želim. Za čas enega leta so najeli nove sodelavce.

Ob rojstvu drugega sina pa sem že bila v službi v akademskem okolju. Zavedala sem se, da so stvari tu bolj zapletene. Nekaj tednov po rojstvu sem z otrokom v naročju že pisala. Po manj kot šestih mesecih sem kot doječa mama morala v tujino na konferenco in sem otroka vzela s seboj. Po letu dni odsotnosti pa sem bila spet v tekmi z moškimi kolegi, ki so porodniško odsotnosti razumeli kot prijeten dopust.

No, zagotovo je bilo prijetno in niti dela materinskega dopusta ne bi odstopila otrokovemu očetu. Ker vem, da me ne more nadomestiti. Hvaležna pa bi mu bila za vsak dan ali teden, ko bi tudi on (in vsi očetje) lahko spoznavali prve otrokove nasmehe, besede in korake.

Kriteriji za napredovanje ali ohranitev delovnega mesta so enaki ne glede ena spol. To je razumljivo — a dejstvo je, da nam kot materam odsotnost pripada, pričakovani rezultati pa so za oba spola pozneje enaki.

Ženske ne tvegajo

Ženske živimo različne vloge in smo morda sposobnejše od moških vse to združevati. Toda razkorak med vpetostjo moških in žensk je v Sloveniji navečji prav v akademskem okolju. Ženske imajo precej višjo izobrazbeno strukturo kot moški. Leta 2017 je po podatkih SURS imelo drugo stopnjo visokošolske izborazbe 74.115 moških in 107.883. V zadnjih letih je tudi doktoriralo znatno več žensk kot moških.

Toda pri zaposlitveni strukturi v akademskem svetu je to razmerje drugačno. Na odločevalskih mestih fakultet, univerz in raziskovalnih ustanov je malo žensk.

Bolj kot o diskriminaciji lahko govorimo o samomejevanju. Ženske se te neenakopravnosti zavedajo, vendar ne tvegajo. Enako je v politiki. Redke so pripravljene vstopiti v svet politične moči. Ko sem bila generalna direktorica največjega kulturnega projekta v Sloveniji, nisem imela veliko kolegic. Na področju organizacije in odnosov z javnostjo sicer dela veliko žensk, vendar v glavnem ne na odločevalskih položajih.

PS:

Študentska organizacija je nameravala za dan žena obdarovati ženske z nakupovalnim izletom v Avstrijo. Morda je bil to lapsus ali samo nespametna komunikacijska poteza. Vendar je tudi zaskrbljujoče sporočilo, da šoping velja za željo vsake ženske. Ostaja pa vsekakor grenak priokus, ko vidimo, da tudi mlada generacija dojema vlogo žensk v današnjem svetu kot stereotip.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE