En šopek rož za feministke, en šopek pa za dame: Stari, to je radikalno!

8.3.2018 / 06:10 Komentiraj
Radikalni feminizem je radikalen. Priznajmo, da je radikalen. Ker ga potem vsaj ne bomo več obtoževali, da je radikalen.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Verjamem samo v radikalni feminizem. Radikalni feminizem je radikalen.

Ne verjamem, da feminizem, ki ni radikalen, lahko uspe in da ga je možno uspešno zagovarjati. Da ga je sploh mogoče razumeti. Temeljno premiso radikalnega feminizma, kot ga razumem, bi lahko morda strnil v naslednjo prispodobo:

“Moški si je v zgodovini nadel obleko Človeka. Ženski pa je dal obleko Ženske.”

Dokler bodo ženske nosile to obleko, jim bodo odrekali in si bodo tudi same odrekale atribute človeka, ki je (bil) ustvarjalec zgodovine, nosilec idej, svobodni duh, razlagalec sveta. Ali bolj slikovito rečeno:

“Dokler bo ženska urejena tako, da bo lepa, naj pač ne pričakuje, da ne bomo moški nad njo očarani.”

No, saj sem o tem že marsikaj napisal. Med drugim tudi tole:

“Ne moremo pristajati na seksapilne ženske oblačilne norme ter hkrati zagovarjati dosledne spolne enakosti. Kaj bomo torej izbrali?”

Že dosežene podrobnosti

Pri radikalnem feminizmu ne gre samo za to, da mora biti ženska enako plačana ali kaj podobnega. 

Pravzaprav je ukvarjanje s takšnimi podrobnostmi — ki so itak v glavnem že dosežene — lahko celo kontraproduktivno. Ker prikazuje feminizem kot nekaj neradikalnega. Nekaj, kar je tako ali tako za vse sprejemljivo.

Ne. Radikalni feminizem ne more biti tako zlahka sprejemljiv. Odpira namreč radikalna vprašanja:

  • vprašanje neplačanega dela doma (skrb za otroke, za gospodinjstvo, za onemogle starše …);
  • vprašanje represivne seksualizacije ženskega telesa (povezano s pravico žensk, da tako kot moški ne skrivajo prsi);
  • vprašanje same ideje ženskosti, v katero je zakoreninjenih ogromno “predsodkov” o ženski kot lepi ženski, o ženski kot nežni ženski, o ženski kot ljubeči materi …

Seksistična slovnica

Radikalni feminizem odpira tudi slovnična vprašanja. Jezik je v bistvu seksističen, saj moške oblike uporabljamo za označevanje skupin, v katerih so predstavniki obeh spolov, medtem ko ženske oblike pridejo v poštev samo za označevanje izključno ženskih skupin.

Odpira tudi vprašanja samega koncepta spolnih vlog, ki da so tako poudarjene zato, da bi pomagale ohranjati in opravičevati do žensk represivni družbeni red, začenši z delitvijo dela v družini. In še marsikaj.

Poudariti hočem, da je feminizem radikalno gibanje, in da ga bomo bolje razumeli, če se poglobimo v njegove radikalne ideje.

Da. Če priznamo, da je feminizem radikalen, ga vsaj ne bomo več obtoževali, da je radikalen. Ker če je feminizem radikalen, ga pač ni tako lahko sprejeti.

Ni vrag, da tudi ženska uživa v lastni lepoti. Ko se nališpana, sfrizirana, v petkah in rdeči večerni obleki z globokim dekoltejem in izrezom na hrbtu gleda v ogledalo. V njem vidi odsev popolne zadostitve zahodnega tradicionalnega ideala lepe ženske. Kar pojedla bi se od lepote, verjamem.

Ampak za to gre.

Viziji spolne enakosti naproti

Šele ko (in če) se bodo ženske pripravljene odreči tej lepoti, tem standardom, temu pritisku lepote in ženskosti, bomo lahko zakorakali viziji spolne enakosti naproti.

Do takrat pa uživajmo v seksističnih festivalih tipa Miss Universe in v glamuroznih dogodkih zahodnjaške družbe, ki v naslovu nimajo oznake “lezbično” ali “queer” ali “feministično”. Uživajmo v tej pravljici z naslovom Vse-kar-ni-radikalno-feministično-queer-lezbično.

Užitkov bo dovolj. Skoraj vsi hollywoodski filmi, ki ne nastopajo na festivalu lezbičnega filma. Skoraj vse ideje povezane z zaljubljenostjo, heteroromantiko, poroko, materinskostjo. Stari, to je radikalno!

Feminizem in damizem

In feministke nas vabijo točno k temu: k radikalnemu razmisleku. Jaz pa (vsaj v tem zapisu) vabim k temu, da sprejmemo feminizem kot nekaj radikalnega — in da se opredeljujemo do teh radikalnih idej. Če ne bomo sprejeli njegove radikalnosti, nam bo vedno nekako v napoto. Ker je v napoto. V napoto svetu, kakršnega ga poznamo.

Pač. Samo to hočem reči. Ženske (in družba kot celota) se bodo morale odločiti, ali se bodo odrekle represivnim normam ženske lepote v korist ideala spolne enakosti.

Feminizem, ki ni radikalen, pa naj si poišče kakšno skromnejše ime. Recimo damizem. Boj za pravice dam. Damizem kot oksimoron. Boj namreč za pravice teh, ki jih ponižujemo že s samim naslavljanjem z damami.

V perspektivi radikalnega feminizma zato ni težko prepoznati cinizma poklanjanja rož, kakršno je v navadi za 8. marec. Pokroviteljsko do amena. Ampak lepo pa je, se vam ne zdi?


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu Pisane reči, mak in menuet v sredo, 7. marca 2018, pod naslovom Moški si je nadel obleko Človeka. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE