Feminizem fašizem: Štedilnik, tangice, pogovor. Svoboda, bratstvo, enakost.

3.3.2018 / 06:08 7 komentarjev
Tudi meni gre včasih VVG na živce, ampak jo cenim. Kdo pa mislite, da ste, gospa urednica, da si jo upate tako odrezati?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Ko je Ona objavila povzetek konference Ljubezen od A do Ž in sem prebrala zapis — med njimi tudi tistega od Vesne V. Godina —, sem sem samo nasmejala. Odnosi med moškim in žensko so tako individualni, tako neenoznačni, tako nedojemljivi, celo tistima dvema osebama samima, ki sta vanj vpeti, da se mi kakršnokoli razpravljanje o teh odnosih s strani tretje osebe zdi že po defaultu nesmiselno.

Nesmiselno v tem oziru, da bi na osebi v odnosu, ki jima povzroča nelagodje, frustracije, lahko kakorkoli pozitivno vplivalo. Kvečjemu nasprotno.

Ženske danes berejo tisočkrat več priročnikov o odnosih, ljubezni in življenju kot nekoč, pa se ne zdi, da bi živele z moškimi kaj bolj harmonično. Tudi številke tega ne potrjujejo.

Prebereš, morda se te kakšna teorija sicer prime, morda jo celo ponotranjiš, toda zaradi tega se ne spremeniš. Še zdaleč ni nujno, da bo to tisto, kar bo tvoj odnos izboljšalo. Tisto, kar tvojega moškega moti, morda ni to, da se mu ne zdiš več privlačna, da mu ne znaš skuhati, ampak nekaj popolnoma tretjega. Morda ga teži njegov nerazrešen odnos z bratom, o katerem pa ti nikoli ni nič povedal.

Ena sama velika zmešnjava

Odnosi so potenca zavestnih in podzavestnih stanj dveh posameznikov, ki se multiplicirajo glede na vse osebe, ki vplivajo na ta odnos — tašča, snahe, bratje, prijatelji, nekdanji partnerji itd. Ena sama velika zmešnjava.

In če k temu dodamo še neiskrenost, sindrom našega časa, podkrepljeno še s korektnostjo in vljudnostjo in z vsemi pravili ravnanja in obnašanja in s prepovedmi, česa vsega ne smeš izreči, dobimo kup samskih nesrečnih ljudi, ki ne vedo, ne kod ne kam.

Če sem bila kdaj vedno vesela, sem bila takrat, kadar mi je nekdo nekaj povedal direktno. Da sem se zredila. Da mi ta majica ne paše. Da v teh čevljih izgledam čudno. Da moja izjava ni bila primerna.

Nisem vedno upoštevala pripomb — ampak pravilo, da ženski ne smeš povedati, da se je zredila?! Ajajajaj. Ne ji povedati, ja, samo eno drugo daj dol, uboga reva pa bo še potem, ko bo imela 30 kil preveč in težave z holesterolom, mislila, da ni bilo to krivo.

Moški so veliko bolj vizualna bitja, to imajo v genih. To je dokazala že tisoč in ena raziskava. Feministke lahko temu oporekajo in to kritizirajo, ampak moška percepcija se zato ne bo spremenila. To seveda ne pomeni, da imajo radi samo suhe manekenke. Še zdaleč ne. Vsak ima svojo vizualno predstavo o tem, kakšna ženska je privlačna, in se po njej ravna.

Nakloniti in vzeti

No, kakorkoli. 

Samooklicane feministke Rdeče zore so ne vem kako dosegle, da so izjavo Vesne V. Godina umaknili s spletne strani One. Čeprav je bila v primerjavi z drugimi njenimi preteklimi izjavami še najmanj škandalozna.

Tudi meni gre VVG marsikdaj na živce, kadar se z njo ne strinjam, ampak jo cenim. Spoštujem njeno dolgoletno delo in odnos do študentov. Če gre za takšno prireditev, je normalno, da predstavijo različne poglede na ljubezen — in med njimi je VVG kot doktorica, profesorica, antropologinja, raziskovalka odnosov zagotovo kvalificirana, da nekaj pove na to temo. Ima tudi izkušnje in je kompetentna za podajanje izjav in mnenj o ljubezni in odnosih.

Kdo pa mislite, da ste, gospa urednica, da si upate VVG tako odrezati?! Najprej nakloniti, potem pa vzeti prostor v javnem mediju?

Gospodične feministke!

Ne morem si kaj, da me to feministično dejanje ne bi spominjalo na fašizem. Da lahko tisti, ki imajo moč — in v tem primeru jo Rdeče zore še kako imajo —, dosežejo umik vsebine, ki jim ni pogodu! Kar srh me spreletava, kako se današnja družba oddaljuje od tistega, za kar si je prizadevala zadnjih dvesto let!

Gospodične feministke! Svoboda, bratstvo, enakost veljajo za vse. Ne samo za ljudi, ki se strinjajo z vami. Veljajo tudi zame in za druge. Ne glede na to, ali se z njimi strinjamo, jim moramo pustiti do besede, jim dati prostor in z njimi spoštljivo razpravljati. Uporabile ste svojo moč, ki jo imate v uredništvu, namesto da bi z argumenti dokazale, da se VVG moti. S tem ste pokazale svoj fašistični obraz, kot že prej z drugimi dejanji in besedami.

Pa še to:

Globoko sem prepričana, da se država in družba nikoli ne bi smeli vpletati v človekove privatne zadeve. Moje osebno življenje in moj način življenja je moja in samo moja stvar — dokler ne trči na področje javnega.

Problematika žensk na delovnem mestu je na vsak način zadeva, o kateri bi morali razpravljati. Ali ženska za zapeljevanje svojega moškega uporablja štedilnik, tangice ali pogovor, pa je stvar zasebnosti.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE