Radikalne feministke cenzurirale Vesno V. Godina

28.2.2018 / 06:10 3 komentarji
V naše spalnice in kuhinje in medije se plazi pošast alternativne levice. Da vam ne bo več treba kuhat, fukat in molčat!
NAROČI SE PRIJAVI SE

Včeraj je bil dan politične korektnosti. Velik dan! Še posebej za radikalne feministke, ki so dosegle pomembno zmago. Vsaj etapno!

Uredništvo revije Ona oz. Ona Plus je s svoje internetne strani pod pritiskom ogorčenih, da ne rečem steklih … — no, uporabnic izbrisala del poročila s konference Ljubezen od A do Ž to soboto.

Umaknili so tisti odstavek, ki se je nanašal na predavanje Vesne V. Godina na tej prireditvi in ki se je v povzetku Onine novinarke glasil takole:

“Dan, poln razmišljanja o ljubezni, je strnilo zaključno predavanje antropologinje dr. Vesne V. Godine [sic!], ki je dejala: ‘Moja stara mama se ni izobraževala o partnerstvu, ni nosila tangic, niti seksi spodnjega perila, ni brala knjige figure [sic!] Veneris, ni hodila na delavnice o medsebojnih odnosih, ni uporabljala krem za celulit in imela je 120 kilogramov, ampak vedela je, kaj je za srečen zakon pomembno: ‘Ko je mož slabe volje, se ne kregaj z njim, skuhaj mu kaj, kar ima zelo rad in potem se dajta dobro dol,’ in to drži! Pozabite na pogovore, z moškimi se ne morete pogovarjati — razen, če so geji.’”

Tako rekoč začasna odredba

Iznajdljive punce, te sufražetke! Le zakaj bi tekale okrog odvetnikov in po sodiščih in zahtevale začasno odredbo, ko pa lahko dosežejo isto, če zatežijo Sabini Obolnar?

In kako sploh vem, kaj je VVG povedala na tej konferenci, če pa so jo cenzurirali?

Zjutraj sem prebral Facebook post doc. dr. Barbare Rajgelj, predavateljice na Katedri za razvoj in menedžment organizacij in človeških virov in članice Centra za primerjalnopravne raziskave (oboje na FDV) ter LGBT aktivistke in lastnice lokala Pritličje. V njem je objavila screenshot zgoraj citiranega odstavka iz One in ga pospremila z naslednjim komentarjem:

“Vsi, ki nudijo medijski prostor Vesni V. Godina, in vse, ki nudijo sebe reviji Ona za intervjuje, naslovnice in lestvico naj Slovenk, legitimirajo seksistično, do obeh spolov ponižujočo govorico, ki nastaja v španoviji porogljivega napuha in cenenega medijskega profiterstva. Vsaka, ki za to revijo da intervju, se fotografira za naslovnico ali se pusti umestiti na lestvico[,] sodeluje v posmehu sami sebi.”

Barbaro je kratko in jedrnato povzela ženska — ki zase sicer pravi, da “še dobro”, da ima “ljubimca namesto moža” — z naslednjimi besedami: “Ženske[:] kuhajte, fukajte in molčite!”

Potem sem šel takoj še na Onino stran, prebral originalno, takrat še integralno verzijo članka z naslovom Pozabimo na besede “to je moje” (prvotno Z moškimi se ne morete pogovarjati) in si jo shranil v arhiv. Skupaj z Mladininim člankom o nominacijah za “bodečo nežo”. Gre za (anti)nagrado za najbolj seksistično izjavo leta, ki jo podeljujejo Rdeče zore, (19.) Mednarodni feministični in kvirovski festival.

Takrat še nisem mogel vedeti, da se bodo Ona, VVG in Rdeče zore prav kmalu usodno povezale in eno od njih med seboj anihilirale.

Zasvojenost in terapevtika

Ko sem se popoldne lotil pisanja, pa odstavka o neemancipirani Vesnini babici v Oninem članku ni bilo več.

Na internetu preždim toliko časa in toliko preberem, da sem najprej pomislil, da sem v svoji raztresenosti nekaj pomešal. Kar pri toliko odprtih oknih v različnih programih in zavihkih v Safariju niti ni težko in se včasih res dogaja.

Poklical sem Vesno, da bi jo vprašal, za kaj gre, pa ni odgovorila. Poklicala je nazaj čez uro in pol, ko je prišla iz predavalnice, in pojasnila, da nima pojma, kaj se dogaja v virtualni realnosti, in da niti noče vedeti, ker bi si sicer morala omisliti terapevta.

Skoraj sem se že sprijaznil, da sem v svoji medijski adikciji spet nekaj sam pomešal, ko je Vesna — ob 11. zvečer, ko sem imel prijazno zoprn tekst o Rdečih zorah že napisan (in ki ga bom prirejenega objavil jutri) — poslala še mesidž z naslednjo vsebino:

da je poklicala na Ono in vprašala, ali je res izginila iz članka in če, zakaj, tam pa so ji povedali, da so inkriminirani odstavek pod pritiskom “mladih feministk” umaknili.

Kako sem naiven in pošten! Niti na misel mi ni prišlo, da bi skrivnostno izginotje VVG lahko bilo posledica uredniške odločitve!

Te odločitve sicer ne komentiram. Aja, no, saj sem jo že.

Totalno alter

Festival Rdeče zore je totalno alter in sam po sebi ne bi bil vreden pozornosti, če ne bi na družbenih omrežjih in deloma tudi v mainstreamu, predvsem pa s cenzuriranjem VVG postregel z indici, da se v naše spalnice in kuhinje in medije plazi pošast radikalnega feminizma.

Naša (in ne samo naša) kolumnistka je nad dosežkom feministk prešerno zgrožena. Pravi, da ne more verjeti, kaj se dogaja “s temi ženskami”, in med smehom dodaja, da morajo imeti res hud problem — namreč to “nelagodje znotraj gendra”, kot sama temu pravi.

Vesna V. Godina mi je še potožila, da so vsa ta družbena gibanja postala v bistvu terapevtska gibanja in da zato ni več političnih gibanj. To se mi je zdela zanimiva teza, zato sem ji rekel, naj si temo rezervira za prihodnjo ali eno od prihodnjih kolumen za Fokuspokus. Obljubila je, da bo.


Saga o alt-left se nadaljuje jutri.

Udeleženke lanskih Rdečih zor, 18. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala. — [Fotografija: Rebeka Bernetič/Rdeče zore]

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE